Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Izraelská armáda: Pozemné sily v noci útočili v strednej časti Gazy

Dym stúpa po izraelskom nálete v pásme Gazy z južného Izraela vo štvrtok 26. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda sa v súčasnosti pripravuje na väčšiu pozemnú ofenzívu voči militantom z tejto palestínskej enklávy, ako to v stredu večer potvrdil aj premiér Benjamin Netanjahu.

Gaza 27. októbra (TASR) — Izraelské pozemné sily podporované stíhačkami a bezpilotnými lietadlami uskutočnili v noci na piatok výpad do strednej časti pásma Gazy. Uviedla to izraelská armáda, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Počas nočného vpádu "lietadlá a delostrelectvo zasiahli ciele teroristickej organizácie Hamas v oblasti mesta Šidžája a v iných oblastiach pásma Gazy", oznámila armáda vo vyhlásení.

V noci na štvrtok vykonala izraelská armáda podobný "cielený vpád" tankami na sever pásma Gazy, ktorý sa zameral na zničenie teroristickej infraštruktúry. Cieľom útoku bola aj "príprava bojiska" na ďalšie operácie.

Izraelská armáda sa v súčasnosti pripravuje na väčšiu pozemnú ofenzívu voči militantom z tejto palestínskej enklávy, ako to v stredu večer potvrdil aj premiér Benjamin Netanjahu.

Hovorca armády pre AFP potvrdil, že od útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra Izrael uskutočnil už niekoľko menších vpádov do Gazy s nasadením vojakov a tankov.

Militanti z palestínskeho radikálneho hnutia Hamas 7. októbra prenikli z pásma Gazy na územie Izraela, kde začali masakrovať obyvateľstvo i vojakov. Podľa izraelských predstaviteľov zabili vyše 1400 ľudí, väčšinou civilistov, a ďalších viac ako 220 uniesli ako rukojemníkov do pásma Gazy.

Izrael odpovedal intenzívnymi leteckými údermi, pri ktorých podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva, ovládaného Hamasom, zahynulo už vyše 7000 ľudí, väčšinou civilistov.