Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Izrael na Golanských výšinách reagoval na paľbu zo sýrskych pozícií

Foto: TASR/AP

Izrael obsadil Golanské výšiny vo vojne v roku 1967 a neskôr ich anektoval, čo medzinárodné spoločenstvo neuznalo.

Jeruzalem 18. novembra (TASR) - Izraelskí vojaci hliadkujúci na izraelskej strane Golanských výšin dnes delostreleckou paľbou odpovedali na ostreľovanie zo sýrskych pozícií na strategicky významnej rozdelenej náhornej plošine.

Zatiaľ nie je jasné, či strieľali sýrski povstalci alebo jednotky verné prezidentovi Bašárovi Asadovi.

Agentúra AP s odvolaním sa na zdroje izraelskej armády uviedla, že pri sýrskom útoku nebol zranený žiaden izraelský vojak, bolo len ľahko poškodené ich vozidlo. Izraelská strana na paľbu reagovala odvetou z diel. Ide o tretí podobný incident v tomto mesiaci.

Izraelské velenie ohľadom incidentu podalo sťažnosť OSN, ktorej mierové jednotky od 70. rokov na Golanských výšinách dohliadajú na dodržiavanie prímeria.

Izrael obsadil Golanské výšiny vo vojne v roku 1967 a neskôr ich anektoval, čo medzinárodné spoločenstvo neuznalo.

V posledných týždňoch vybuchlo v oblasti Golanských výšin niekoľko granátov vypálených zo sýrskych pozícií. Pri zásahu poškodili jabloňové sady, spôsobili lokálne požiare a vydesili civilné obyvateľstvo, pričom však nikomu nespôsobili žiadne zranenia.

Izraelské vedenie, ako pripomína AP, znepokojuje predstava, že po zosadení prezidenta Bašára Asada by sa moci v Sýrii mohli ujať islamistickí extrémisti alebo sa začne sektársky boj o moc.