Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Izraelský parlament schválil zákaz predaja počas šabatu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Zákon udeľuje ministerstvu vnútra právomoc odobriť alebo zamietnuť rozhodnutia miestnych úradov ohľadom predaja počas šabatu.

Jeruzalem 9. januára (TASR) - Izraelský parlament v utorok tesnou väčšinou hlasov schválil zákaz predaja v obchodoch od piatkového do sobotného večera, keď židia slávia šabat. Návrh príslušného zákona podporilo 58 poslancov, proti ich hlasovalo 57. Informovala o tom agentúra DPA.

Zákon udeľuje ministerstvu vnútra právomoc odobriť alebo zamietnuť rozhodnutia miestnych úradov ohľadom predaja počas šabatu.

O návrhu zákona sa pôvodne malo hlasovať už minulý utorok. Hlasovanie však bolo odložené, pretože na schôdzu sa dostavilo málo koaličných poslancov. Podľa médií tento fakt odzrkadľoval rozdelenie izraelskej spoločnosti i politikov v tejto záležitosti. Predkladatelia návrhu zákona pritom museli za svoj návrh lobovať celé týždne, kým dosiahli prísľub dostatočnej podpory v parlamente.

Schválenie zákona o zákaze šabatového predaja je splnením sľubu, ktorý premiér Benjamin Netanjahu v mene vládnej koalície dal ultraortodoxným stranám po polemike, ktorú vyvolali stavebné práce na železnici vykonávané aj cez šabat. Tieto spory vyústili do demisie ministra zdravotníctva Jaakova Licmana a ohrozovali aj stabilitu vlády, v ktorej sa Netanjahu opiera práve o dve ultraortodoxné formácie.

Výnimku z dodržiavania zákona o zákaze predaja počas šabatu má Tel Aviv, ktorý je povestný skôr sekulárnym spôsobom života. Ešte pred hlasovaním parlamentu aj zastupiteľstvá viacerých ďalších miest prijali všeobecné záväzné nariadenia, ktoré im umožnia povoliť otvorenie obchodov počas šabatu. Ide napríklad o mestá Giv'atajim či Rišon le-Cion.

Podľa židovských náboženských zvyklostí je počas šabatu zakázaná akákoľvek forma práce. V židovských štvrtiach Jeruzalema sú obchody v tento deň väčšinou zatvorené a v celej krajine je výrazne obmedzená aj hromadná doprava.