Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Izraelský premiér Netanjahu opäť pohrozil útokom na Irán

Benjamin Netanjahu Foto: TASR/AP

Izrael, ktorý je považovaný za jedinú jadrovú mocnosť na Blízkom východe, sa snaží všemožne zabrániť Iránu vo vývoji vlastnej jadrovej technológie.

Jeruzalem 11. septembra (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes opäť pohrozil útokom na Irán.

Povedal, že ak svetové mocnosti neprijmú opatrenie na zastavenie jadrového programu Teheránu, nemôžu žiadať od Izraela, aby nepoužil vojenskú silu.

"Svet odkazuje Izraelu: 'Vyčkaj, ešte je čas'. Ja vravím: 'Na čo čakať? Dokedy čakať?'. Tí členovia medzinárodného spoločenstva, ktorí odmietajú stanoviť hranice pre Irán, nemajú morálne právo dávať Izraelu červenú," povedal Netanjahu po anglicky na tlačovej konferencii v Jeruzaleme pri príležitosti oficiálnej návštevy bulharskej delegácie v krajine.

"Ak Irán vie, že neexistujú žiadne stanovené medze... Ak vie, že neexistuje žiadny hraničný termín, čo urobí? Presne to, čo aj robí. Pokračuje, bez akéhokoľvek narušenia, k získaniu jadrovej kapacity a odtiaľ k jadrovým bombám," konštatoval izraelský premiér, ktorého citovala agentúra Reuters.

Spomenutie hraničného termínu zo strany Netanjahua je podľa agentúry Reuters namierené kriticky smerom k americkej ministerke zahraničných vecí Hillary Clintonovej. Šéfka diplomacie USA totiž začiatkom tohto týždňa oznámila, že Spojené štáty nebudú voči Iránu stanovovať žiadne posledné termíny, čím pobúrili izraelskú vládu.

Izrael, ktorý je považovaný za jedinú jadrovú mocnosť na Blízkom východe, sa snaží všemožne zabrániť Iránu vo vývoji vlastnej jadrovej technológie. Teherán tvrdí, že svoj jadrový program má pre mierové, energetické účely.