Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Japonko vyhlásilo pohotovosť po preletoch ruských bombardérov

Japonsko svoje vzdušné sily uviedlo do pohotovosti aj v sobotu, keď sa k ostrovom priblížili dve ruské prieskumné lietadlá Tupolev Tu-142.

Tokio 18. novembra (TASR) - Japonsko uviedlo do stavu bojovej pohotovosti svoje vojenské letectvo po tom, čo sa k jeho vzdušnému priestoru priblížili dva ruské strategické bombardéry. Informovalo o tom dnes japonské ministerstvo obrany, na ktoré sa odvolala agentúra RIA Novosti.

Dva bombardéry Tupolev Tu-95 zachytili japonské radary nad Tichým oceánom v nedeľu, keď sa priblížili k vzdušnému priestoru hlavného mesta Tokia. Po tom, čo leteli smerom na juh k ostrovu Okinawa, obrátili sa na severovýchod a pokračovali v lete pozdĺž japonského súostrovia smerom k ruskému ostrovu Sachalin. K narušeniu japonského vzdušného priestoru nedošlo.

Japonsko svoje vzdušné sily uviedlo do pohotovosti aj v sobotu, keď sa k ostrovom priblížili dve ruské prieskumné lietadlá Tupolev Tu-142. K narušeniu vzdušného priestoru opäť nedošlo, ale japonské ministerstvo obrany oznámilo, že zámery preletov ruských lietadiel v blízkosti svojho vzdušného priestoru podrobí analýze.

Podľa ministerstva obrany boli japonské stíhačky medzi mesiacmi jún a september uvedené do pohotovosti 105 krát. Zakaždým išlo o prelety ruských lietadiel v blízkosti hraníc japonského vzdušného priestoru.