Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Japonsko kritizuje San Francisco za sochu znázorňujúcu sexuálne obete

Na snímke Japonský premiér Šinzó Abe Foto: TASR/AP

Prvý objekt tohto druhu odhalili pred japonským veľvyslanectvom Soule v roku 2011. Podobné sochy boli postavené aj v iných juhokórejských mestách a taktiež v Austrálii, Nemecku a iných.

Tokio 24. novembra (TASR) - Japonská vláda v piatok podľa agentúry DPA kritizovala San Francisco za formálne prijatie sochy, známej pod názvom "ženy-utešiteľky", ktorá symbolizuje niekdajšie obete sexuálneho zotročovania žien japonskou armádou. Tento krok nazvala "mimoriadne poľutovaniahodným".

Sanfranciský starosta Edwin Lee v stredu podpísal dokument, ktorým v mene tejto západoamerickej metropoly formálne prijal ako dar uvedenú sochu, nainštalovanú ešte v septembri. Urobil tak i napriek tomu, že vláda japonského premiéra Šinzóa Abeho naliehala na to, aby bol tento zámer zamietnutý, uviedol na tlačovej konferencii hovorca japonskej vlády Jošihide Suga.

"Vztýčenie sochy ženy-utešiteľky v Spojených štátoch alebo inej krajine je v rozpore s postojom našej vlády a je to extrémne poľutovaniahodný čin," povedal Suga.

Prvú sochu tohto druhu odhalili pred japonským veľvyslanectvom Soule v roku 2011. Podobné sochy boli postavené aj v iných juhokórejských mestách a taktiež v Austrálii, Nemecku a v amerických štátoch Virgínia, Kalifornia a New Jersey.

Krok, ktorý podniklo San Francisco, podľa DPA primäl japonskú Osaku k ukončeniu 60-ročného sesterského vzťahu s týmto západoamerickým mestom.

Podľa historikov sa stalo približne 200.000 žien a dievčat obeťami sexuálneho zotročovania japonskou cisárskou armádou v období pred a počas druhej svetovej vojny.