Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Japonsko rozšíruje sankcie uvalené na Rusko za inváziu na Ukrajinu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Nové sankcie v piatok schválil kabinet japonského premiéra Fumia Kišidu a do platnosti vstúpia 9. augusta.

Tokio 28. júla (TASR) - Japonsko v piatok oznámilo, že rozšírilo sankcie uvalené na Rusko za inváziu na Ukrajinu. Ide napríklad o zákaz vývozu elektromobilov, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Na Rusko už bolo uvalených niekoľko vĺn sankcií po tom, čo vlani vo februári zaútočilo na Ukrajinu. Kyjev a jeho západní spojenci však stále vyzývajú na ďalšie sprísnenie krokov voči Moskve.

Tokio už zmrazilo majetky ruských jednotlivcov i skupín a zakázalo ruským organizáciám spájaným s armádou dovoz tovarov.

V piatok japonská vláda rozšírila zoznam tovarov, na ktoré sa vzťahuje zákaz vývozu. Patria k nim napríklad vozidlá s objemom s motorov nad 1,8 litra, aj hybridné vozidlá a elektromobily, vyplýva z vyhlásenia japonského ministerstva pre obchod.

Nové sankcie v piatok schválil kabinet japonského premiéra Fumia Kišidu a do platnosti vstúpia 9. augusta.

Najnovšie sankcie sa riadili podobnými zákazmi Spojených štátov a Európskej únie, uviedol Norijuki Kuroda z japonského ministerstva pre obchod. Dodal, že nové sankcie sa vzťahujú aj na oceľ, výrobky z plastu či elektronické súčiastky, ktoré sa dajú použiť na vojenské účely.

Na summite skupine G7 v máji v Japonsku sa lídri najvyspelejších krajín dohodli, že "Rusko vyhladujú" od technológii, priemyselného vybavenia a služieb podporujúcich jeho vojenskú mašinériu.

Spojené štáty, Británia i Európska únia uvalili na Rusko v dôsledku invázie zdrvujúce sankcie a zaviazali sa, že Ukrajine poskytnú viac vojenskej pomoci, pripomína AFP.