Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Japonský premiér a šéf NATO sa dohodli na zvýšení tlaku na Pchjongjang

Na snímke sprava japonský premiér Šinzó Abe a a generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg počas vyhlásenia po spoločnom rokovaní v Tokiu 31. októbra 2017. Foto: TASR/AP

Na spoločnej tlačovej konferencii Abe uviedol, že je v tejto chvíli potrebné skôr vyvinúť maximálny tlak, než viesť dialóg.

Tokio 31. októbra (TASR) - Japonský premiér Šinzó Abe a generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg sa dohodli v utorok na zvýšení medzinárodného tlaku na Severnú Kóreu v snahe ukončiť jej jadrový a raketový program. Informovala o tom agentúra DPA.

Táto dohoda je "významným úspechom", uviedol Abe na spoločnej tlačovej konferencii so Stoltenbergom.

"Súhlasím s generálnym tajomníkom Stoltenbergom, že v tejto chvíli je potrebné skôr vyvinúť maximálny tlak, než viesť dialóg, aby sme donútili Severnú Kóreu vzdať sa jej všetkých jadrových a raketových programov," povedal Abe.

Stoltenberg zase uviedol, že tieto severokórejské programy "predstavujú globálnu hrozbu, ktorá si vyžaduje globálnu reakciu".

"Severná Kórea sa musí vzdať svojho jadrového programu a programu na vývoj balistických rakiet a realizovať úplný zákaz jadrových zbraní na Kórejskom polostrove," zdôraznil šéf NATO.

Počas svojej štvordňovej návštevy Japonska sa Stoltenberg stretol aj s ministrom zahraničných vecí Taróom Kónom a ministrom obrany Icunorim Onoderom. V stredu odcestuje do Južnej Kórey.