Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Jaskyniara našli vo Veľkej snežnej jaskyni bez známok života

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ako informujú záchranári, uviaznutí jaskyniari sa nachádzali v najhlbšej jaskyni v Poľsku, v hĺbke približne 500 metrov od úrovne vchodu.

Vysoké Tatry 23. augusta (TASR) – Jedného z dvojice poľských jaskyniarov, ktorí v sobotu 17. augusta uviazli vo Veľkej snežnej jaskyni v poľských Tatrách, našli vo štvrtok večer záchranári bez známok života. Záchranná akcia sa mení na operáciu s cieľom vytiahnuť nebohé telá jaskyniarov. Informuje o tom Horská záchranná služba (HZS) na sociálnej sieti.

Ako informujú záchranári, uviaznutí jaskyniari sa nachádzali v najhlbšej jaskyni v Poľsku, v hĺbke približne 500 metrov od úrovne vchodu. Pri záchrannej akcii, ktorú vykonávali poľskí horskí záchranári, bola o súčinnosť požiadaná slovenská strana.

"Záchranná skupina bola zložená z 13 záchranárov, ktorí sú špecialisti na jaskynnú záchrannú činnosť a na používanie trhavín pri záchranných prácach v podzemí. V nedeľu sa pripojili k poľským záchranárom a s dôrazom na vysokú bezpečnosť rozširovali v jaskyni úzke priestory, cez ktoré sa chceli dostať k uviaznutým jaskyniarom," opisuje priebeh zásahu HZS.

V nasledujúcich hodinách už podľa jej informácií nebola na mieste potrebná asistencia všetkých slovenských záchranárov, a tak sa desiati z Poľska vrátili v pondelok (19. 8.), ďalší traja v utorok v obedňajších hodinách.

"Poľskí záchranári pokračovali pri záchranných prácach v jaskyni naďalej a včera večer (22. 8.) bol objavený jeden z dvojice jaskyniarov, žiaľ, bez známok života. Záchranári TOPRu dospeli k záveru, že prežiť nemohol ani druhý nezvestný jaskyniar, a preto sa rozhodli prerušiť ďalšie pátranie a stiahnuť záchranárov z jaskyne," uzavrela HZS opis zásahu s tragickým koncom s tým, že v prípade potreby sú slovenskí záchranári pripravení pomôcť poľským kolegom i pri vyslobodzovaní nebohých tiel jaskyniarov.