Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Je dobré, že EÚ komunikuje s Ruskom o Sýrii, myslí si Lajčák

Miroslav Lajčák. Foto: TASR

Lajčák v Luxemburgu potvrdil, že prijaté sankcie, ktoré zasiahnu oblasť energetiky, obchodu, financií a dopravy, sú najtvrdšie, o akých EÚ rozhodla od prijatia ropného embarga.

Luxemburg 15. októbra (TASR) - Je dobré, že komunikujeme spolu - touto krátkou vetou zhodnotil minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák stretnutie diplomatov EÚ so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom, ktoré sa konalo v predvečer dnešnej Rady EÚ pre zahraničné záležitosti v Luxemburgu.

"Bola to veľmi dobrá debata," opísal Lajčák takmer štvorhodinové nedeľňajšie stretnutie s Lavrovom. Pripomenul, že bežne sa podobné stretnutia konajú na okraj Valného zhromaždenia OSN v New Yorku, kde však býva málo času na dlhšie výmeny názorov.

Luxemburská schôdzka, ktorá podľa Lajčáka bola aj akousi tematickou predprípravou na decembrový summit EÚ-Rusko, potvrdila, že je dôležité vypočuť si argumenty z oboch strán.

Lajčák priznal, že pozná názor šéfa britskej diplomacie Williama Haguea, podľa ktorého rozhovory s Lavrovom nezaznamenali žiaden pokrok ohľadom sýrskej otázky. Podľa slovenského ministra je však veľmi dôležité, že obe strany o tejto téme spolu komunikujú.

"Je dobré, že komunikujeme spolu. Nestačí presviedčať samých seba, ale treba presvedčiť aj tretie strany. Počas stretnutia, si Lavrov vypočul naše argumenty, my tie jeho a samozrejme, Sýria bola jedna z prominentných tém. Bolo by však naivné si myslieť, že po tejto večeri Lavrov odkráča a povie, že sa mýlil a ich politika bude odteraz iná," odpovedal Lajčák na otázku TASR, či zdieľa rovnaký postoj ako britský minister zahraničných vecí.

Šéf slovenského rezortu diplomacie v tejto súvislosti pripomenul, že ak by EÚ s Ruskom spolu o udalostiach v Sýrii nediskutovala, tak by ani jedna strana nemohla pochopiť logiku argumentov svojho partnera.

Lavrov počas pracovnej večere ostro kritizoval pozíciu EÚ voči dianiu v Sýrii a najmä jednostranné opatrenia diplomatov únie voči režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Lajčák zároveň pripomenul, že diskusia so šéfom ruskej diplomacie sa niesla aj v znamení vzájomných vzťahov EÚ a Ruska, ako aj politiky únie zameranej na východné partnerstvo a južné susedstvo.





EÚ vedie politiku voči Iránu v dvoch líniách - rokovaniami aj sankciami

Európska únia vedie voči Iránu politiku vo dvoch líniách - prostredníctvom rokovaní aj sankcií, zhodnotil dnes minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák situáciu po rozhodnutí európskych diplomatov sprísniť sankčný režim voči vláde v Teheráne.

Dôvodom na pritvrdenie sankcií voči Iránu je zlyhanie posledného kola rokovaní o iránskom jadrovom programe a neochota iránskej vlády poskytnúť relevantné záruky, že nevyvíja jadrové zbrane.

Lajčák na dnešnej Rade EÚ pre zahraničné záležitosti v Luxemburgu potvrdil, že prijaté sankcie, ktoré zasiahnu oblasť energetiky, obchodu, financií a dopravy, sú najtvrdšie, o akých EÚ rozhodla od prijatia ropného embarga.

"Máme ten pocit, že sú to prísne sankcie. Ale to ukazuje, že politika, ktorá je založená na dvoch líniách platí a pokračuje. Naša ponuka, že chceme aj naďalej rokovať je stále aktuálna. Ale zároveň ak by si Irán myslel, že chce hrať o čas a môže brať na ľahkú váhu rozhodnutie šestky, tak toto je cena, ktorú za to platí," upozornil šéf slovenského rezortu diplomacie.

Lajčák tak nadviazal na slová šéfky európskej diplomacie Catheriny Ashtonovej, ktorá dnes ráno uviedla, že ešte stále "existuje priestor pre rokovania" s Iránom, aj po poslednom neúspešnom kole rozhovorov.

Od apríla sa uskutočnili už tri kolá rokovaní medzi Iránom a šiestimi svetovými veľmocami, ktoré však nepriniesli žiaden prielom v riešení sporných otázok.

Z hľadiska uvalenia nových sankcií Lajčák spresnil, že tieto opatrenia prinášajú svoj účinok a dnes už nikto nespochybňuje, že tieto sankcie v praxi naozaj fungujú.



Schwarzenberg ocenili efektívnosť sankcií EÚ voči Iránu

Karel Schwarzenberg
Foto: TASR/AP
Český minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg ocenil dnes efektívnosť sankcií, ktoré EÚ uvalila na Irán. Uviedol to po ukončení zasadania Rady EÚ pre zahraničné záležitosti v Luxemburgu.

"Tie sankcie pokračujú celkom dobre. Môžeme skonštatovať, že export iránskej ropy sa v posledných mesiacoch prepadol. A nemenovaný vysoký predstaviteľ iránskeho režimu povedal, že finančné sankcie budú ešte ťažšie," povedal Schwarzenberg ohľadne rozhodnutia európskych diplomatov sprísniť doterajší sankčný režim voči Teheránu.

Šéf českého rezortu diplomacie potvrdil, že ropné embargo EÚ, ktoré vošlo do platnosti 1. júla tohto roku, ťažko postihlo iránsku ekonomiku a štátne financie. Podľa zdrojov EÚ, príjmy v iránskom energetickom sektore začali klesať a iránska mena riál sa pod vplyvom sankcií znehodnocuje.

Nové kolo sankcií postihne nielen rezorty energetiky, obchodu a dopravy, ale najmä oblasť financií a finančné spojenie Iránu s EÚ.



V Iráne pod tlakom sankcií dochádza k znehodnoteniu meny a ľudia kvôli nižšej kúpyschopnosti vychádzajú do ulíc. Na upozornenie, že táto situácia protirečí stanovisku EÚ, že sankcie nie sú zamerané proti ľuďom ale iba proti vláde a jej jadrovému programu, Schwarzenberg uviedol, že znehodnotenie riálu voči americkému doláru bežných Iráncov až tak netrápi, lebo väčšina z nich za hranice aj tak necestuje.

Na druhej strane priznal, že sankcie majú neželaný dopad na bežných Iráncov, aj napriek tomu, že sa diplomati EÚ už od začiatku sústreďujú výlučne na úzky okruh ľudí a spoločnosti.