Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

J. Kórea a Saudská Arábia odsúdili útoky vo vojne Izraela a Hamasu

Palestínčania hľadajú preživších po izraelskom bombardovaní pásma Gazy v Deir Al-Balah. Foto: TASR/AP

Vo vyhlásení tiež zdôraznili, že je potrebné predísť rozšíreniu konfliktu.

Rijád 24. októbra (TASR) - Južná Kórea a Saudská Arábia v utorok spoločne odsúdili útoky na civilné obyvateľstvo počas prebiehajúceho konfliktu Izraela a palestínskeho militantného hnutia Hamas. V prvom takomto vyhlásení od roku 1980 hovoria aj o posilnení spolupráce. TASR správu prevzala od agentúry Jonhap.

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol a saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán sa zhodli "na spolupráci s medzinárodným spoločenstvom v snahe zabezpečiť urýchlené a neobmedzené dodávky humanitárnej pomoci postihnutým civilistom". Lídri vydali toto vyhlásenie po stretnutí v Saudskej Arábii, ktoré sa konalo v rámci Junovej štvordňovej návštevy tejto krajiny.

Vo vyhlásení tiež zdôraznili, že je potrebné predísť rozšíreniu konfliktu. Dodali, že riešenie situácie vidia vo vytvorení palestínskeho štátu popri izraelskom.

Dokument obsahuje aj vyjadrenia o prehĺbení strategického partnerstva medzi Rijádom a Soulom, posilnení obchodu a investícií orientovaných na budúcnosť a o posilnení spolupráce v oblasti výstavby a infraštruktúry.

Obe krajiny vo vyhlásení tiež odsúdili "všetky formy porušovania rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN o boji proti šíreniu zbraní hromadného ničenia vrátane vykonávania jadrových a balistických programov, ako aj o transfere zbraní, ktoré by mohli destabilizovať Kórejský polostrov a medzinárodné spoločenstvo," čím narážali na konanie Severnej Kórey.