Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

J. Kerry: USA sú partnerom Egypta a priateľom egyptského ľudu

Šéf americkej diplomacie John Kerry vystupuje z lietadla v Káhire počas jeho oficiálnej návštevy Egypta v nedeľu 3. novembra 2013. Foto: TASR/AP Photo

Spojené štáty v dôsledku júlového vojenského puču zastavili svoju pomoc Egyptu, ktorá dosahovala stovky miliónov dolárov.

Káhira 3. novembra (TASR) - Šéf americkej diplomacie John Kerry počas svojej dnešnej oficiálnej návštevy Egypta uviedol, že Spojené štáty sú aj naďalej priateľom egyptského ľudu a chcú sa podieľať na rozvoji krajiny. Zároveň zdôraznil, že vzťahy medzi oboma krajinami by sa nemali zakladať len na peňažnej pomoci.

Kerry to povedal na spoločnej tlačovej besede po stretnutí so svojím egyptským náprotivkom Nabílom Fahmím. Podotkol, že zmrazenie americkej pomoci Egyptu nie je trestom. USA po zvrhnutí demokraticky zvoleného egyptského prezidenta Muhammada Mursího zastavili peňažnú pomoc africkej krajine vo výške viac ako jednej miliardy dolárov.

Egypt je podľa Kerryho slov "rozhodujúcim partnerom", s ktorým je Washington zaviazaný spolupracovať. Minister zároveň vyzdvihol potrebu spravodlivých a transparentných súdnych procesov v krajine. Jeho návšteva prišla iba deň pred začiatkom pojednávania s Mursím a ďalšími 14 členmi Moslimského bratstva obvinenými z podnecovania násilia.

Kerry podnikol neohlásenú návštevu Egypta ako prvú zastávku na svojej deväťdňovej ceste po Blízkom východe a Európe. Zároveň ide o prvú návštevu amerického vládneho predstaviteľa na najvyššej úrovni od vojenského puču a zvrhnutia Mursího v krajine, informovala tlačová agentúra AP.

Washington odmietal až do posledných chvíľ potvrdiť Kerryho návštevu v africkej republike. Egyptská štátna tlačová agentúra však informovala o blížiacej sa návšteve už o tri dni skôr.