Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Jun: Južná Kórea a ASEAN musia spolupracovať na denuklearizácii KĽDR

Na archívnej snímke juhokórejský prezident Jun Sok-jol. Foto: TASR/AP

Juhokórejský prezident sa v stredu v indonézskej Jakarte stretne so svojimi kolegami zo Združenia národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v rámci summitu tejto 10-člennej organizácie.

Jakarta 5. septembra (TASR) - Južná Kórea a krajiny juhovýchodnej Ázie musia "spojiť sily" proti jadrovej hrozbe Severnej Kórey. Uviedol to v utorok juhokórejský prezident Jun Sok-jol, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Juhokórejský prezident sa v stredu v indonézskej Jakarte stretne so svojimi kolegami zo Združenia národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v rámci summitu tejto 10-člennej organizácie. Následne sa vo štvrtok zúčastní na Východoázijskom summite, na ktorom bude 18 krajín vrátane Ruska.

Jun v rozhovore pre indonézske noviny Kompas povedal, že severokórejské raketové testy "predstavujú priamu a existenčnú hrozbu" nie len pre Južnú Kóreu, ale aj pre jej spojencov v juhovýchodnej Ázii.

"V časoch, ako sú tieto, musia Kórejská republika a (združenie) ASEAN spojiť sily, aby rozhodne reagovali a úzko spolupracovali na denuklearizácii Severnej Kórey," uviedol.

Členské krajiny skupiny ASEAN a Južná Kórea by mali podľa očakávaní prijať spoločné vyhlásenie o regionálnej spolupráci, ktoré podľa Juna podčiarkne snahu lídrov o "slobodnú, mierovú a prosperujúcu indicko-tichomorskú oblasť".