Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Sok-jol by sa mal podľa opozície ospravedlniť rodinám obetí tlačenice

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Prezidentská kancelária uviedla, že Jun sa na podujatí nezúčastní. Má totiž podľa neho "nádych politického zrazu organizovaného opozičnou stranou".

Soul 27. októbra (TASR) - Juhokórejský opozičný líder I Če-mjong v piatok vyhlásil, že prezident Jun Sok-jol by sa mal oficiálne ospravedlniť pozostalým obetí a ľuďom, ktorí utrpeli zranenia počas minuloročnej tlačenice v centre Soulu. Žiada ho tiež, aby sa v nedeľu zúčastnil na výročnom spomienkovom podujatí k tejto tragédii. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Vláda je zodpovedná za životy ľudí a ich bezpečnosť. Je to najdôležitejšia úloha prezidenta," povedal I na stretnutí vedenia opozičnej Demokratickej strany (DPK). Dodal, že prezident by "sa mal ospravedlniť" a "musí vyjadriť sústrasť trúchliacim rodinám a pozostalým obetí".

Líder DPK tiež prezidenta požiadal, aby sa zúčastnil na pietnom podujatí pri príležitosti prvého výročia od tragédie v štvrti Itchewon v Soule. Minulý rok 29. októbra sa tam počas osláv Halloweenu nahrnulo najmenej 100.000 ľudí a v dôsledku tlačenice zahynulo 159 prevažne mladých ľudí.

Prezidentská kancelária uviedla, že Jun sa na podujatí nezúčastní. Má totiž podľa neho "nádych politického zrazu organizovaného opozičnou stranou". DPK sa spolu s rodinami obetí podieľala na organizácii podujatia.

I však odmietol politickú motiváciu podujatia a dodal, že pokiaľ sa na ňom zúčastní vládna aj opozičná strana, nikto ho nemôže nazývať politickým zrazom. Podujatie sa uskutoční na námestí v Soule pred radnicou.

Jun by mal tiež podľa Iho dodržať svoj sľub a predstaviť opatrenia, ktoré v budúcnosti zabránia takýmto tragickým udalostiam.