Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Jun Sok-jol začal trojdňovú štátnu návštevu Británie

Na snímke druhý zľava juhokórejský prezident Jun Sok-jol a vpravo britský kráľ Karol III. počas uvítacieho ceremoniálu v Londýne 21. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Británia chce po odchode z Európskej únie uzavrieť nové dohody s krajinami na celom svete, najmä s rýchlo rastúcimi ekonomikami v indo-pacifickom regióne.

Londýn 21. novembra (TASR) - Juhokórejský prezident Jun Sok-jol s manželkou začal v utorok trojdňovú návštevu Británie. Ide o prvú štátnu návštevu juhokórejského lídra za uplynulých desať rokov a zároveň prvú po májovej korunovácii kráľa Karola III. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Jun Sok-jola v utorok slávnostne privítali Karol III. a kráľovná manželka Kamila, dedič trónu princ William s manželkou Catherine, britský premiér Rishi Sunak a nový minister zahraničných vecí David Cameron.

Jun a Sunak budú hovoriť o prehĺbení spolupráce, zatiaľ čo ministri oboch krajín budú rokovať o aktualizácii dohody o voľnom obchode. "Očakáva sa, že obchod a investície budú hlavnou témou návštevy," uviedol vopred úrad premiéra na Downing Street.

Británia chce po odchode z Európskej únie uzavrieť nové dohody s krajinami na celom svete, najmä s rýchlo rastúcimi ekonomikami v indo-pacifickom regióne.

Spolupráca sa sústredí na vedu a techniku, pričom Južná Kórea sa zameria na rozšírenie obchodných príležitostí a dodávateľských reťazcov v oblasti špičkových technológií.

Britská ministerka obchodu Kemi Badenochová začne obchodné rokovania so svojím juhokórejským rezortným partnerom v stredu na britsko-kórejskom podnikateľskom fóre, ktoré sa uskutoční popri štátnej návšteve.

Podľa britského ministerstva obchodu majú obe krajiny na fóre oznámiť investície 21 miliárd libier do projektov v oblasti zelenej energie a infraštruktúry v Británii.

Jun má na programe i rozhovory o spolupráci v oblasti obrany. Obe krajiny sa zaviazali zintenzívniť spoločný výcvik a operácie s cieľom "vytvoriť najkomplexnejší režim vojenských cvičení medzi Britániou a akýmkoľvek iným partnerom okrem USA".