Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Juncker: Spravodajská služba nebola mojou absolútnou prioritou

Jean-Claude Juncker Foto: TASR/AP Photo

Zatiaľ nie je jasné, či sa Juncker rozhodne vyvodiť z aféry politickú zodpovednosť a odstúpi z funkcie.

Luxemburg 10. júla (TASR) - Luxemburský premiér Jean-Claude Juncker dnes v niekoľkohodinovom vystúpení na pôde tamojšieho parlamentu priznal ilegálne odpočúvacie praktiky spravodajcov krajiny, a to v piatich prípadoch od roku 2000. V jednom z nich zaznamenali rozhovor riaditeľa tajnej služby Marca Milleho s predsedom vlády, informuje tlačová agentúra DPA.

Juncker, ktorý je najdlhšie úradujúcim predsedom vlády členskej krajiny Európskej únie, odmietol však obvinenia, že nedostatočne informoval príslušné grémiá. Podľa vlastných slov sprostredkoval tak členom vlády, ako aj kontrolnej komisii parlamentu všetky relevantné informácie. Pripustil však, že spravodajská služba Srel, ktorú označil za "tajuplný svet", nebola jeho absolútnou prioritou a že o všetkých jej operáciách nevedel ani sám. Navyše nedokázal preskúmať všetky informácie, pretože na to nemal dostatok času.

Predbežne nie je jasné, či sa Juncker rozhodne vyvodiť z aféry politickú zodpovednosť a odstúpi z funkcie, ako sa to v uplynulých dňoch nevylučovalo, či prípadne požiada o vyslovenie dôvery svojmu kabinetu.

Správa príslušného parlamentného grémia hovorí o premiérovej politickej zodpovednosti za svojvoľné konanie spravodajcov, ktoré vyústilo v až ilegálne odpočúvanie.

Prípadom sa zaoberajú už orgány prokuratúry.

Ak by Juncker (58), ktorý je v čele luxemburskej vlády od roku 1995, rezignoval alebo by mu parlament vyslovil nedôveru, mohlo by to znamenať odstúpenie celej vlády a predčasné voľby. Za ich pravdepodobný termín sa považuje 20. október.