Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Juncker: EÚ bude rokovať s Britániou o obchode až po vyriešení otázok

Na snímke vľavo britská premiérka Theresa Mayová a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Foto: TASR/AP

Podľa Bruselu sa treba zameriavať najskôr na práva občanov EÚ a Británie žijúcich v zahraničí, finančné vyrovnanie a hranicu Írskej republiky so Severným Írskom.

Brusel 29. augusta (TASR) - Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker dnes zdôraznil, že rokovania o budúcich obchodných vzťahoch Spojeného kráľovstva a Európskej únie po tzv. brexite sa budú môcť začať až po tom, ako obe strany vyriešia otázky odlúčenia.

Británia a EK vedú tento týždeň tretie kolo rozhovorov o brexite, ktoré sa podľa Bruselu musia zameriavať najskôr na práva občanov EÚ a Británie žijúcich v zahraničí, finančné vyrovnanie a hranicu Írskej republiky so Severným Írskom.

"Prečítal som si s náležitou pozornosťou všetky dokumenty predložené britskou vládou a žiaden z nich nie je uspokojivý, takže musí byť vyriešené obrovské množstvo otázok," povedal Juncker vo vystúpení pred veľvyslancami EÚ.

"Musíme dať úplne jasne najavo, že nezačneme žiadne rokovania o novom hospodárskom a obchodnom vzťahu medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ skôr, ako budú tieto otázky vyriešené... Nemôžeme tieto otázky miešať," citovala šéfa EK agentúra Reuters. "Najskôr vyriešime minulosť a potom sa budeme pozerať do budúcnosti."

Tretie kolo rokovaní sa začalo v Bruseli v pondelok. Britský minister pre brexit David Davis pred ním uviedol, že Londýn chce od EÚ, aby na rokovaniach preukázala "predstavivosť a pružnosť". Britská vláda totiž presadzuje, aby sa s otázkami vystúpenia Británie z Únie rokovalo súčasne aj o pobrexitových vzťahoch oboch strán. EK to opakovane odmieta s požiadavkou, aby najskôr došlo k "dostatočnému" pokroku pri finančnom vyrovnaní, právach občanov a hranice s Írskom.