Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Podľa Jeana-Clauda Junckera urobila Európska únia historickú chybu

Na snímke predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Foto: TASR/AP

Prezident Severného Macedónska Stevo Pendarovski vyzval občanov svojej krajiny, aby pokračovali v reformách aj napriek sklamaniu.

Brusel 18. októbra (TASR) - Európska únia urobila "historickú chybu", ktorá môže destabilizovať Balkán. Upozornili na to viacerí vysokopostavení predstavitelia vrátane predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera, keď malá skupina krajín vedená francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom znovu zablokovala prístupové rokovania Severného Macedónska a Albánska s EÚ.

Dvadsaťosem lídrov členských krajín EÚ sa v noci na piatok nedohodlo na otvorení oficiálnych prístupových rokovaní s Tiranou a so Skopje. Proti bol napríklad spomínaný francúzsky prezident Macron. Otvorenie prístupového procesu s kandidátskymi krajinami si vyžaduje jednomyseľný súhlas všetkých členov EÚ.

Po zablokovaní týchto rokovaní zavládla všeobecná frustrácia a sklamanie, predovšetkým medzi východoeurópskymi krajinami, ktoré horlivo presadzovali rozšírenie EÚ, napísala tlačová agentúra AFP.

Lídri sa ocitli v slepej uličke po siedmich hodinách vášnivých zákulisných diskusií na summite v Bruseli - Francúzsko ako jediné odmietlo Severné Macedónsko, ale v odmietavom postoji voči Albánsku sa k Francúzsku pridali aj Dánsko a Holandsko.

"Je to veľká historická chyba a dúfam, že je iba dočasná a že sa ako historická chyba nevryje hlboko do kolektívnej pamäti," povedal šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Komisár pre rozšírenie EÚ Johannes Hahn, ktorý tlačil obe krajiny k reformám, aby boli v súlade s normami EÚ, vyhlásil, že týmto sa poškodila dôveryhodnosť Únie "nielen na západnom Balkáne, ale aj mimo neho".

"Toto je zdrojom mimoriadneho sklamania," napísal Hahn v tweete. "Neuznanie dokázateľného pokroku bude mať negatívne následky vrátane rizika, že západný Balkán sa destabilizuje, čo sa naplno odrazí aj na EÚ," vysvetlil.

Prezident Severného Macedónska Stevo Pendarovski vyzval občanov svojej krajiny, aby pokračovali v reformách aj napriek sklamaniu. Minister zahraničných vecí Nikola Dimitrov zasa vyzval EÚ, aby jasne povedala, aké má pravé úmysly.

"Ak už nie je zhoda na európskej budúcnosti západného Balkánu..., občania si to zaslúžia vedieť," dodal v tweete.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyhlásila, že lídri EÚ by sa mali znovu touto záležitosťou zaoberať ešte pred summitom s lídrami západného Balkánu, ktorý sa bude konať v chorvátskej metropole Záhreb na jar budúceho roka.