Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Juncker stále verí v dostatočný pokrok rokovaní o brexite

Na snímke predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker Foto: TASR/AP

Lídri 27 členských krajín EÚ požadujú od Británie napredovanie v troch oblastiach: práv občanov z krajín Únie, finančného vyrovnania a zachovania súčasného režimu na írsko-severoírskych hraniciach.

Brusel 24. novembra (TASR) - Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker v piatok na okraj summitu Východného partnerstva v Bruseli uviedol, že je presvedčený o tom, že sa podarí dosiahnuť pokrok v súčasných rokovaniach medzi Európskou úniou a Britániou ešte pred decembrovým summitom EÚ, čo by umožnilo posunúť sa do druhej fázy rokovaní o brexite.

"Je tu citeľný pohyb - ešte neviem, v ktorom smere, ale dúfam, že v tom dobrom,"
uviedol Juncker na adresu rokovaní medzi Bruselom a Londýnom. Zároveň dodal, že 4. decembra je naplánované jeho oficiálne stretnutie s britskou premiérkou Theresou Mayovou a vtedy sa ukáže, či bol v kľúčových otázkach prvej fázy rozvodových rokovaní dosiahnutý dostatočný pokrok.

Lídri 27 členských krajín EÚ požadujú od vystupujúcej Británie pokrok v troch oblastiach: práv občanov z krajín Únie, finančného vyrovnania a zachovania súčasného režimu na írsko-severoírskych hraniciach. Až potom sú ochotní prejsť do druhej fázy rokovaní - o budúcich obchodných vzťahoch.

Na otázku novinárov, či je presvedčený, že takýto pokrok bude dosiahnutý, Juncker odpovedal: "Áno".

Britská premiérka potvrdila, že využije summit Východného partnerstva aj na "pozitívne diskusie" s lídrami EÚ o otázkach brexitu. Zatiaľ však podľa agentúry DPA nespresnila konkrétnu možnú ponuku na finančné vyrovnanie, iba poznamenala, že sa teší na budúce "hlboké a špeciálne partnerstvo" s EÚ.

Zdroje z Bruselu hovoria, že britská faktúra za vystúpenie z EÚ by mala byť najmenej 60 miliárd eur, kým britské médiá naznačili, že vláda v Londýne uvažuje o sume 20 miliárd eur.