Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Južná Kórea chce vyhlásiť 14. júl za deň prebehlíkov z KĽDR

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Súčasťou vyhlásenia pamätného dňa má byť aj odhalenie pamätníka v podobe sochy alebo otvorenia parku. Pamätník má pripomínať ľudí, ktorí zahynuli počas neúspešných pokusov o prebehnutie.

Soul 21. februára (TASR) – Južná Kórea chce vyhlásiť 14. júl za deň severokórejských prebehlíkov, vyhlásil v stredu juhokórejský minister pre znovuzjednotenie. Cieľom tohto kroku má byť zlepšenie podpory ľudí, ktorí z KĽDR utiekli, a zvýšenie povedomia verejnosti o myšlienke znovuzjednotenia. TASR správu prebrala od agentúry Jonhap.

Návrh na vyhlásenie 14. júla za deň prebehlíkov z KĽDR podalo ministerstvo pre znovuzjednotenie po januárovom zasadnutí vlády, na ktorom juhokórejský prezident Jun Sok-jol zdôraznil, že prebehlíci z KĽDR sú tiež občanmi Južnej Kórey a chráni ich ústava.

Ministerstvo odôvodnilo výber 14. júla začiatkom platnosti zákona o ochrane severokórejských prebehlíkov a podpore ich usádzania sa, ktorý začal platiť v tento deň v roku 1997.

"Deň prebehlíkov z KĽDR bude silným symbolom pre 34.000 severokórejských prebehlíkov, ktorí vytrvalo žijú svoje životy napriek tomu, že prekonali nevýslovné prekážky," vyhlásil juhokórejský minister pre znovuzjednotenie Kim Jung-ho počas inauguračného stretnutia osobitnej komisie, ktorej úlohou je zvýšenie podpory prebehlíkom.

Súčasťou vyhlásenia pamätného dňa má byť aj odhalenie pamätníka v podobe sochy alebo otvorenia parku. Pamätník má pripomínať ľudí, ktorí zahynuli počas neúspešných pokusov o prebehnutie. Presnú podobu pamätníka a oficiálneho anglického názvu pamätného dňa je však potrebné ešte dotiahnuť do konečnej podoby, dodalo ministerstvo.

Južná Kórea dlhodobo uplatňuje politiku prijatia všetkých prebehlíkov z KĽDR, ktorí chcú na jej území zostať žiť, a repatriácie tých občanov KĽDR, ktorí sa na jej územie zatúlajú omylom.

Údaje ministerstva uvádzajú, že počet prebehlíkov z KĽDR dosiahol ku koncu minulého roka hodnotu 34.078. Počas roka 2023 narástol o 196 osôb, dodáva ministerstvo.