Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Južná Kórea po návšteve Rudenka v Soule vyzvala Rusko na zodpovednosť

Ilustračná snímka. Foto: TASR

K aktuálnej návšteve došlo v čase diplomatickej roztržky medzi Soulom a Moskvou ohľadne vyjadrení juhokórejského prezidenta Jun Sok-jola.

Soul 4. februára (TASR) - Južná Kórea vyzvala v nedeľu Rusko, aby konalo zodpovedne, uviedlo tamojšie ministerstvo zahraničných vecí po rokovaniach o bezpečnosti v regióne, na ktorých sa v juhokórejskej metropole Soul zúčastnil námestník ruského ministerstva zahraničných vecí pre ázijsko-tichomorskú oblasť Andrej Rudenko. TASR informuje podľa agentúry Jonhap.

Rokovania sa podľa ministerstva odohrali ešte v piatok a ich predmetom bola vojna na Ukrajine a bilaterálne vzťahy. Námestník juhokórejského ministra zahraničných vecí Čchung Pjung-won vyjadril "pevný postoj" Soulu voči rastúcej miere vojenskej spolupráce Ruska so Sebernou Kóreou a vyzval Moskvu na "zodpovedné správanie".

Rudenko sa v Soule stretol aj s hlavným juhokórejským jadrovým vyjednávačom Kimom Gunnom, ktorý naliehal na Moskvu, aby sa prísne pridržiavala svojich povinností plynúcich z rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) - vrátane okamžitého prerušenia vojenských väzieb na Pchjongjang, ktoré ohrozujú bezpečnosť Kórejského polostrova i Európy.

Rudenko mal Južnú Kóreu pôvodne navštíviť ešte vlani v septembri, cesta však bola na poslednú chvíľu zrušená, pripomína Jonhap. K aktuálnej návšteve došlo v čase diplomatickej roztržky medzi Soulom a Moskvou ohľadne vyjadrení juhokórejského prezidenta Jun Sok-jola.

Ten v stredu vyhlásil, že Severná Kórea je jedinou krajinou na svete, ktorá legitimizuje preventívny útok atómovými zbraňami. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová následne kritizovala vyhlásenie juhokórejského prezidenta ako "očividne zaujaté".

Južná Kórea sa v sobotu voči tomu ostro ohradila s tým, že takéto komentáre zo strany Ruska sú "bezočivé" a ignorujú realitu.