Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Trajekt Sewol vyzdvihnutý z morského dna doviezli do prístavu

Muž sa pozerá na portréty obetí potopeného trajektu Sewol, ktoré sú vystavené v Soule 11. novembra 2014, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pri nehode trajektu, ktorý sa v rozbúrenom mori 16. apríla 2014 prevrátil a potopil, zahynulo 304 ľudí.

Soul 31. marca (TASR) - Do juhokórejského prístavu Mokpcho dorazil dnes hrdzavejúci trajekt Sewol, ktorý minulý týždeň vyzdvihli tri roky od stroskotania z morského dna. V prístave trajekt dôkladne prehľadajú v snahe nájsť telesné pozostatky deviatich nezvestných cestujúcich. Pri nehode trajektu, ktorý sa v rozbúrenom mori 16. apríla 2014 prevrátil a potopil, zahynulo 304 ľudí.

Príbuzní obetí sledovali prístavných robotníkov, ako zakotvujú ťažkú nákladnú loď prepravujúcu vrak trajektu. Nájdenie posledných nezvestných obetí nehody by uzavrelo jednu z najtragickejších nehôd v Južnej Kórei.

Väčšina z jej obetí boli tínedžeri na školskom výlete. Hnev obyvateľov nad tým, čo považovali za nedostatočné úkony úradov na záchranu ich detí, prispel k zosadeniu prezidentky Pak Kun-hje, ktorú dnes zatkli na základe obvinení z korupcie.

Záchranné tímy na dvoch lodiach dokončili minulý týždeň náročnú operáciu vyzdvihnutia trajektu na hladinu po mesiacoch príprav. Očakáva sa, že potrvá niekoľko dní, kým ho v prístave zložia z prepravnej lode a vyčerpajú z neho vodu a palivo. Trajekt potom presunú do suchého doku, kde ho budú týždne čistiť a posudzovať bezpečnosť jeho skorodovaného trupu.

Následne v ňom začnú vyšetrovatelia pátrať po nezvestných obetiach a stopách toho, čo by mohlo ďalej vysvetliť príčinu jeho potopenia. Doterajšie závery hovoria o tom, že prevážal priťažký a navyše nevhodne uskladnený náklad, ako aj o ďalších pochybeniach jeho posádky.

Podľa juhokórejského ministerstva oceánov povedie pátranie 100-členný tím vládnych vyšetrovateľov a expertov súdneho lekárstva. Ich činnosť bude monitorovať osemčlenná občianska komisia.

Vládni predstavitelia a rodiny obetí sa rozchádzajú v názore na to, ako by mali vyšetrovatelia teraz postupovať. Úrady chcú odrezať z trajektu osobné kabíny a následne ich prehľadať. Domnievajú sa, že tým urýchlia prácu, a tiež to považujú za bezpečnejšie pre vyšetrovateľov. Rodiny obetí sa však obávajú, že pri odrezávaní kabín môžu poškodiť prípadné pozostatky nezvestných obetí.