Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Južná Kórea: Vyjadrenia Ruska sú bezočivé, ignorujú realitu

Na archívnej snímke juhokórejský prezident Jun Sok-jol. Foto: TASR/AP

Prezident Jun Sok-jol v stredu vyhlásil, že Severná Kórea je jedinou krajinou na svete, ktorá legitimizuje preventívny útok atómovými zbraňami.

Soul 3. februára (TASR) - Južná Kórea sa v sobotu ostro ohradila voči výrokom Ruskej federácie, podľa ktorej kritické vyjadrenia zo strany juhokórejského prezidenta Jun Sok-jola na adresu KĽDR sú "zaujaté". Soul reagoval, že takéto komentáre zo strany Ruska sú "bezočivé" a ignorujú realitu, informovala juhokórejská agentúra Jonhap.

Prezident Jun Sok-jol v stredu vyhlásil, že Severná Kórea je jedinou krajinou na svete, ktorá legitimizuje preventívny útok atómovými zbraňami. Pchjongjang počas uplynulých týždňov vystupňoval napätie na Kórejskom polostrove testami rakiet a verbálnymi hrozbami voči Soulu a Washingtonu.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Mária Zacharovová následne kritizovala vyhlásenie juhokórejského prezidenta ako "očividne zaujaté".

Jej reakcia pobúrila juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí. "Takéto výroky ignorujú jednoznačnú a objektívnu realitu a to, že zastrašujúca rétorika zo strany KĽDR a jej pokračujúce vojenské provokácie zvyšujú napätie na Kórejskom polostrove," uviedlo ministerstvo v tlačovom vyhlásení. Zároveň kritizovalo dodávky balistických striel z KĽDR pre Rusko a snahu Ruska rámcovať agresiu na Ukrajine ako špeciálnu operáciu.