Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Južná Kórea zadržala loď bez štátnej príslušnosti

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Barbora Michalíková

Plavidlo zadržali ešte v sobotu. Ide o 3000-tonovú nákladná loď DEYI, ktorá údajne smerovala zo Severnej Kórey cez Čínu do Ruska.

Soul 3. apríla (TASR) - Južná Kórea pri svojom južnom pobreží zadržala loď bez štátnej príslušnosti, informovali v stredu bezpečnostné zdroje. Plavidlo podľa Soulu smerovalo zo Severnej Kórey a porušovalo sankcie OSN, informuje TASR s odvolaním sa na agentúru Jonhap.

Plavidlo zadržali ešte v sobotu. Ide o 3000-tonovú nákladná loď DEYI, ktorá údajne smerovala zo Severnej Kórey cez Čínu do Ruska. Na jej palube bolo trinásť ľudí vrátane čínskeho kapitána a ďalších čínskych a indonézskych členov posádky. Tí odmietli poslúchnuť príkaz na zastavenie plavidla.

Juhokórejská pobrežná stráž následne podľa informácií agentúry Jonhap loď presunula a zakotvila pri juhovýchodnom prístave Pusan. Bezprostredne nebolo známe, či sa loď podieľala na nejakých aktivitách porušujúcich sankcie. Úrady údajne nemohli potvrdiť, čo plavidlo preváža, keďže posádka odmieta otvoriť nákladný priestor.

Rezolúcia OSN č. 2397 prijatá v roku 2017 umožňuje krajinám skontrolovať, zadržať a skonfiškovať akékoľvek plavidlo vo svojich teritoriálnych vodách, ktoré je podozrivé z účasti na zakázaných aktivitách so Severnou Kóreou, pripomína Jonhap.