Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

K výbuchu pred ruským konzulátom v Aténach sa prihlásili anarchisti

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Výbuch granátu bol podľa skupiny reakciou na smrť 17-ročného ruského anarchistu - samovražedného atentátnika Michaila Žlobického.

Atény 18. apríla (TASR) - Grécka anarchistická skupina sa vo štvrtok prihlásila k zodpovednosti za marcovú explóziu granátu pred ruským konzulátom v Aténach, informovala agentúra AFP.

Výbuch granátu v Aténach nastal 22. marca 2019 v skorých ranných hodinách a nespôsobil nikomu zranenia, keďže konzulát bol v tom čase zatvorený.

Skupina, ktorá si hovorí FAI/IRF Revenge Plot, zverejnila na internetovej stránke Indymedia vyhlásenie, v ktorom sa prihlásila k tomuto činu a obvinila Moskvu z mučenia zatknutých anarchistov.

Výbuch granátu bol podľa skupiny reakciou na smrť 17-ročného ruského anarchistu - samovražedného atentátnika Michaila Žlobického, ktorý sa vlani v októbri odpálil v úrade Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) v Archangeľsku.

"Osoba, ktorá vošla do budovy, vybrala z tašky neidentifikovaný predmet, ktorý jej o niečo neskôr v rukách explodoval. Následkom toho utrpela smrteľné zranenia," uviedol vtedy Národný protiteroristický výbor (NAK). Traja zamestnanci pobočky FSB utrpeli pri výbuchu zranenia.

Agentúra AP vtedy pripomenula, že FSB a iné bezpečnostné zložky boli dovtedy cieľmi útokov prevažne islamistických povstalcov, a to v oblasti severného Kaukazu