Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Káhire budú manifestovať stúpenci prezidenta Mursího

Egyptský prezident Muhammad Mursí Foto: TASR/AP

Členovia hnutia Tamarud, ktoré podporujú hlavné opozičné strany, žiadajú jeho odstúpenie a predčasné prezidentské voľby.

Káhira 21. júna (TASR) - V Káhire sa dnes zhromaždilo množstvo egyptských islamistov s cieľom vyjadriť podporu prezidenta Muhammada Mursího, Informovala o tom agentúra DPA.

Autobusy pozvážali Mursího stúpencov z niekoľkých provincií do hlavnej mešity vo východokáhirskej štvrti Mádínát Nasr (Nasr City), kde sa po modlitbách bude konať manifestácia. Mursího mocné Moslimské bratstvo a jeho spojenci sľúbili, že sa na nej zúčastnia.

DPA pripomenula, že čoskoro sa bude konať aj opozičná demonštrácia.

Členovia hnutia Tamarud (Vzbura), ktoré podporujú hlavné opozičné strany, sa chcú usadiť pred prezidentským palácom v Káhire 30. júna. Práve vtedy uplynie rok od nástupu Mursího do úradu. Budú žiadať jeho odstúpenie a predčasné prezidentské voľby.

Prevažne sekulárna opozícia obviňuje Mursího - prvého demokraticky zvoleného prezidenta v Egypte -, že nesplnil ciele revolúcie, ktorá ho vyniesla k moci. Stúpenci prezidenta aj jeho odporcovia usporiadali v uplynulých mesiacoch množstvo demonštrácií, z ktorých niektoré vyústili do krvavých stretov.