Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Kallasová odsúdila zastrašovanie Ruska a uviedla, že sa nenechá umlčať

Na snímke estónska premiérka Kaja Kallasová. Foto: TASR/AP

Estónsko, Litva a Lotyšsko ako bývalé sovietske republiky po získaní nezávislosti odstraňujú sovietske pamätníky rozmiestnené na ich území. Tento proces zosilnel po začiatku invázie Ruska na Ukrajinu.

Tallinn 13. februára (TASR) - Estónska premiérka Kaja Kallasová odsúdila v utorok "zastrašovacie taktiky" Ruska. Moskva ju spolu s ďalšími európskymi predstaviteľmi v utorok zaradila na zoznam hľadaných osôb. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Estónsko, Litva a Lotyšsko ako bývalé sovietske republiky po získaní nezávislosti odstraňujú sovietske pamätníky rozmiestnené na ich území. Tento proces zosilnel po začiatku invázie Ruska na Ukrajinu.

Rusko v utorok uviedlo, že Kallasovú spolu s niekoľkými ďalšími ľuďmi zaradilo na zoznam hľadaných osôb pre "ničenie pamätníkov sovietskych vojakov".

"Krok Ruska nie je prekvapením, pretože toto sú ich obvyklé zastrašujúce taktiky," uviedla Kallasová vo vyhlásení. Zároveň prisľúbila pokračovanie pomoci pre vojnou zmietanú Ukrajinu a boj proti ruskej propagande.

Rozhodnutie Ruska označila za snahu o umlčanie Estónska. "Nenechám sa umlčať. Budem pokračovať v rozhodnej podpore Ukrajiny a postavím sa za posilnenie európskej obrany," vyhlásila Kallasová.

Estónsko i zvyšné dva pobaltské štáty sú vernými podporovateľmi Ukrajiny a vedú tiež kampaň za zvýšenie vojenskej a finančnej podpory Kyjeva v čase blížiaceho sa druhého výročia začiatku vojny.

Pobaltské krajiny sú členskými krajinami EÚ aj NATO a v každej z nich žije pomerne početná ruská menšina. Ich dlhodobo napäté vzťahy s Moskvou sa po začiatku invázie na Ukrajinu ešte viac zhoršili.

Začiatkom decembra si Moskva predvolala diplomatických zástupcov pobaltských štátov, ktoré obvinila zo snahy sabotovať marcové ruské prezidentské voľby.