Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Kambodža si pripomenula 40. výročie zvrhnutia režimu Červených Kmérov

Ilustračná snímka. Foto: TASR AP

Červení Kméri vedení Pol Potom sa moci v Kambodži ujali v roku 1975 a zaviedli vládu teroru, ktorá si vyžiadala zhruba dva milióny obetí.

Phnom Pénh 7. januára (TASR) - Desaťtisíce ľudí sa zhromaždili na štadióne v kambodžskej metropole Phnom Pénh, aby si pripomenuli 40. výročie pádu brutálneho režimu, ktorý v krajine zaviedli takzvaní Červení Kméri. Informovala o tom agentúra AFP.

Červení Kméri vedení Pol Potom sa moci v Kambodži ujali v roku 1975 a zaviedli vládu teroru, ktorá si vyžiadala zhruba dva milióny obetí. Ich vláda sa skončila 7. januára 1979, keď Phnom Pénh obsadili vietnamské sily vedené súčasným kambodžským premiérom Hun Senom.

Sám Hun Sen patril v minulosti k Červeným Kmérom. V pondelok však označil pád ich režimu za deň znovuzrodenia Kambodže.

"Dnes sa zúčastňujeme týchto osláv, aby sme si oživili nezabudnuté spomienky na ohavné zločiny Pol Potovej skupiny," povedal na Olympijskom štadióne v Phnom Pénhe kambodžský premiér, ktorý stojí na čele krajiny už 33 rokov a podľa kritikov sa čoraz viac uchyľuje k autoritárskym praktikám.

Vo svojom slávnostnom príhovore tiež odsúdil bližšie nešpecifikované krajiny, ktoré - oháňajúc sa "ľudskými právami a demokraciou - poskytovali podporu Červeným Kmérom aj po páde ich režimu" z rokov 1975-79.

Červení Kméri sú zodpovední za smrť takmer dvoch miliónov ľudí, ktorí zomreli následkom hladu, nadmernej práce alebo popráv. Režim ideologicky vychádzal zo stalinizmu a maoizmu.