Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vodcu kamerunskej opozície obvinili zo vzbury

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kamta, bývalého člena kamerunskej vlády, zadržali 28. januára v tamojšej hospodárskej metropole Douala.

Yaoundé 13. februára (TASR) - Vodca kamerunskej opozície Maurice Kamto, ktorý neuznal svoju porážku vo vlaňajších prezidentských voľbách, sa bude zodpovedať zo "vzbury". O vznesení obvinenia informoval v stredu jeden z jeho právnikov Emmanuel Simh, uviedla agentúra AFP.

Kamta, bývalého člena kamerunskej vlády, zadržali 28. januára v tamojšej hospodárskej metropole Douala. V noci na stredu ho presunuli do väznice v hlavnom meste Yaoundé, kde ho obvinila vojenská prokuratúra spolu s 28 jeho stúpencami.

Približne ďalších 100 Kamtových podporovateľov majú v stredu predviesť pred vojenský súd v Yaoundé, aby rozhodol, či budú takisto obvinení.

Kamto vyhlasuje, že je právoplatným víťazom prezidentských volieb z októbra minulého roka, ktoré oficiálne potvrdili vo funkcii dlhoročného kamerunského prezidenta Paula Biyu. Podľa zverejnených výsledkov sa Kamto so ziskom 14,23 percenta hlasov umiestnil na druhom mieste.

Priaznivci opozičného Hnutia za obrodu Kamerunu (MRC) vyšli 26. januára do ulíc vo viacerých mestách, aby vyjadrili nesúhlas s oficiálnymi výsledkami volieb. Demonštrácie potlačila polícia, pričom najmenej šiesti demonštranti utrpeli zranenia.

Hnutie tvrdí, že približne 200 ľudí zadržaných počas týchto demonštrácií zostáva vo väzbe v Yaoundé. Niektorí z nich vrátane pokladníka MRC Alaina Foguého začali protestné hladovky.

Európska únia v súvislosti s rozohnaním demonštrácií odsúdila "neprimerané použitie sily".