Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Záplavy v západnej Kanade si vynútili evakuáciu 100 000 ľudí

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Prívalové dažde a záplavy spôsobili už veľké materiálne škody aj na infraštruktúre, na cestách i mostoch.

Calgary 21. júna (TASR) - Viac ako 100 000 ľudí sa muselo pripraviť na evakuáciu v súvislosti s rozsiahlymi záplavami v provincii Alberta na západe Kanady. Najmenej dve osoby sú nezvestné, informovala agentúra AP a kanadské médiá.

Kulminácia hladiny rieky Bow sa očakáva dnes na poludnie. Kanadské ministerstvo životného prostredia upozornilo, že v záplavami postihnutých oblastiach bude pršať ešte najmenej dva ďalšie dni, pričom má spadnúť najmenej 100 milimetrov zrážok.

Viacero miest v provincii Alberta, vrátane niekoľkých predmestí Calgary, vyhlásilo stav núdze a vyzvalo obyvateľstvo, aby sa pripravilo na postupnú evakuáciu. Krízový štáb v Calgary obyvateľov mesta upozornil, že v núdzových útočiskách strávia najbližších najmenej 72 hodín. Prístup do postihnutých štvrtí bude zakázaný od 15.00 h miestneho času.

Úrady v oblasti súčasne vyzvali, aby majitelia člnov pomohli evakuovať ľudí, ktorí včas neposlúchli výzvy na evakuáciu a zostali uväznení na strechách svojich zatopených domov.

V postihnutých mestách provincie zrušili vyučovanie v školách. V krízových zónach úrady zakázali premávku automobilov s výnimkou prípadov, keď sú použité na evakuáciu.

Prívalové dažde a záplavy spôsobili už veľké materiálne škody na infraštruktúre, na cestách i mostoch, v oblasti je ohrozená aj prevádzka jednej čističky odpadových vôd a údajne došlo i k poškodeniu plynovodu.

Zosuvy pôdy v dôsledku výdatných dažďov si vynútili uzavretie transkanadskej diaľnice, čo odrezalo od sveta dve horské rekreačné strediská Banff a Canmore. Niekoľko desiatok ľudí z áut zablokovaných na zaplavených cestách museli evakuovať hasiči a záchranári pomocou vrtuľníkov.