Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Hurikán Maria sa rúti na Portoriko a Panenské ostrovy

Na satelitnej snímke NASA je hurikán Maria. Foto: TASR/AP

Hurikán piatej kategórie si už na francúzskom ostrove Guadeloupe vyžiadal jedného mŕtveho a na Dominike napáchal materiálne škody.

Washington 20. septembra (TASR) - Hurikán Maria sa v utorok večer miestneho času priblížil ku karibskému ostrovu Portoriko, ktorý je americkým zámorským územím, a k Panenským ostrovom. Hurikán piatej kategórie si už na francúzskom ostrove Guadeloupe vyžiadal jedného mŕtveho a na Dominike napáchal materiálne škody.

Rýchlosť vetra hurikánu Maria dosahuje 280 km/h, pričom stále zosilnieva, informovala v noci nadnes agentúra DPA s odvolaním sa na americké Národné centrum pre hurikány (NHC). Hurikán na krátku dobu zoslabol na štvrtú kategóriu, následne opäť dosiahol piatu, najvyššiu kategóriu. NHC označuje hurikán za "extrémne nebezpečný".

Približne 40 percent domácností v zasiahnutej oblasti je bez elektrickej energie. Miestne úrady sa obávajú následných zosuvov pôdy v dôsledku vytrvalých zrážok. Podľa predpovedí počasia sa bude Maria presúvať podobnou trasou ako predošlý hurikán Irma, ktorý začiatkom mesiaca pripravil v Karibiku o život desiatky ľudí.

Meteorológovia vydali výstrahy pre ostrovnú krajinu Svätý Krištof a Nevis a ostrov Montserrat, kde sa očakáva príchod hurikánu ešte v priebehu utorka miestneho času. Maria sa dnes ráno miestneho času očakáva na Amerických i Britských Panenských ostrovoch, Portoriku, ako aj na menších ostrovoch Culebra a Vieques.

Hurikán zaregistrovali v utorok približne 115 kilometrov juhovýchodne od ostrova Saint Croix, ktorý je súčasťou Amerických Panenských ostrovov, uvádza NHC. Portorický guvernér Ricardo Rossello varoval, že hurikán Maria môže mať "katastrofálne" následky, pričom očakáva rozsiahle škody na infraštruktúre ostrova.