Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

ĎALŠÍ HURIKÁN NA CESTE: Maria zosilnela na hurikán tretej kategórie

Hurikán Maria zachytený na snímke nasa 17. septembra 2017. Foto: TASR/AP

Varovanie pred hurikánom vydali úrady na karibských ostrovoch Guadeloupe, Dominika, Svätý Krištof, Nevis, Montserrat, Martinik a Svätá Lucia.

Miami 18. septembra (TASR/Teraz.sk) - Americké Národné hurikánové centrum dnes oznámilo, že Maria zosilnela na hurikán tretej z piatich kategórií podľa Saffirovej-Simpsonovej škály, pričom smeruje ku karibským ostrovom.

Maria dnes "rýchlo" zosilnela na veľký hurikán. Jej oko sa podľa očakávania bude dnes neskôr pohybovať cez Záveterné ostrovy. Stred Marie sa popoludní nachádzal približne 95 kilometrov východne od ostrova Martinik, pričom ju sprevádzal vietor s maximálnou rýchlosťou 195 kilometrov za hodinu.

Hurikán sa pohybuje po trase, ktorá bude viesť v blízkosti mnohých ostrovov zničených hurikánom Irma a ďalej smerom na Portoriko, Dominikánsku republiku a Haiti. Varovania pred hurikánom už vydali úrady na karibských ostrovoch Guadeloupe, Dominika, Svätý Krištof, Nevis, Montserrat a Martinik, uviedla agentúra AP.

Francúzske úrady nariadili obyvateľom Martiniku, ktorý je zámorským územím Francúzska, aby sa zdržiavali doma, pretože hurikán Maria zosilnel a približuje sa k ostrovu. Úrady dodali, že všetky záchranné a bezpečnostné služby na ostrove sú v pohotovosti, vrátane 600 hasičov, 400 policajtov a 500 vojakov.



Všetky školy a verejné služby sú mimo prevádzky. Obyvatelia by sa mali zavrieť v najbezpečnejšej miestnosti svojho domova a byť pripravení na výpadky elektriny či prerušenie dodávok vody.