Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Karol III. privíta juhokórejského prezidenta Jun Sok-jola

Na archívnej snímke britský kráľ Karol III. Foto: TASR/AP

Juhokórejského prezidenta a jeho manželku slávnostne privíta vojenská jednotka a na ich počesť sa uskutoční štátny banket, oznámil Buckinghamský palác vo vyhlásení.

Londýn 8. novembra (TASR) - Britský kráľ Karol III. privíta druhú štátnu návštevu od svojho nástupu na trón a 21.-23. novembra privíta v Buckinghamskom paláci juhokórejského prezidenta Jun Sok-jola. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Juhokórejského prezidenta a jeho manželku slávnostne privíta vojenská jednotka a na ich počesť sa uskutoční štátny banket, oznámil Buckinghamský palác vo vyhlásení.

Ďalším plánovaným podujatím bude kladenie vencov k pamätníku kórejskej vojny pri príležitosti 70. výročia ukončenia bojov a bilaterálne stretnutie s britským premiérom Rishim Sunakom. Prezident bude telefonicky hovoriť aj s lídrom labouristickej opozície Keirom Starmerom.

Karol III. ešte v stredu navštívi kórejskú komunitu v oblasti New Malden na juhozápade Londýna, aby sa viac dozvedel o kórejskej kultúre a kuchyni.

Karol III. nastúpil na trón v septembri 2022 po smrti svojej matky, dlhoročnej kráľovnej Alžbety II., ktorá zomrela vo veku 96 rokov. Korunovaný bol v máji tohto roku na slávnostnej ceremónii vo Westminsterskom opátstve v Londýne.

Prvou štátnou návštevou počas jeho panovania bol prezident Juhoafrickej republiky (JAR) Cyril Ramaphosa, ktorý ho navštívil vlani v novembri. Karol III. a kráľovná Kamila minulý týždeň navštívili Keňu.