Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Za predsedu katalánskej vlády bol zvolený Quim Torra

Na archívnej snímke Quim Torra. Foto: TASR/AP

Q. Torra v pondelok pred poslancami vyhlásil, že v prípade svojho zvolenia za premiéra bude pracovať na budovaní nezávislej republiky s právami pre všetkých.

Barcelona 14. mája (TASR) - Katalánsky parlament zvolil v pondelok Quima Torru za predsedu tamojšej regionálnej vlády. Jeho kandidatúru v 135-člennom parlamente podporilo 66 poslancov strany Spoločne pre Katalánsko (JxCat) a Republikánskej ľavice Katalánska (ERC). Proti sa vyslovilo 65 poslancov - odporcov nezávislosti Katalánska. Hlasovania sa zdržali štyria poslanci ľavicovej a euroskeptickej strany Kandidátka ľudovej jednoty (CUP). Informovala o tom televízna stanica TV3.

Denník El País dodal, že predseda katalánskeho parlamentu Roger Torrent musí teraz o výsledku hlasovania poslancov informovať španielskeho kráľa Filipa. Nový premiér môže byť oficiálne vymenovaný do funkcie až po tomto kroku. Podľa zákona musí nový premiér nastúpiť do funkcie do piatich dní od vymenovania.

O Torrovej kandidatúre hlasoval katalánsky parlament už v sobotu, keď však nezískal vo svoj prospech absolútnu väčšinu hlasov. V druhom kole mu stačila už len jednoduchá väčšina - 66 hlasov.

Torra v pondelok pred poslancami vyhlásil, že v prípade svojho zvolenia za premiéra bude pracovať na budovaní nezávislej republiky "s právami pre všetkých".

"Budeme verní mandátu z referenda o sebaurčení (Katalánska) z 1. októbra (2017): budovať (od Španielska) nezávislý štát, republiku," vyhlásil. Uviedol, že "pre španielsky i katalánsky ľud sloboda znamená republiku".

Torra súčasne podľa agentúry CNA vyzval prívržencov i odporcov nezávislosti Katalánska od Španielska, aby pristúpili k sebareflexii - kým prví by podľa neho mali uznať, že sa dopustili chýb, druhí by mali akceptovať, že väznenie, exil, stíhanie občanov za ich názory a realizáciu ich občianskych a politických práv sú neprijateľné.

Dodal, že chce vytvoriť "exilovú štátnu radu" na čele s "legitímnym prezidentom" Katalánska Carlesom Puigdemontom. Zároveň avizoval zriadenie ústavodarného zhromaždenia, ktoré by pripravilo ústavu pre katalánsku republiku.

Torra je považovaný za blízkeho spojenca expremiéra Carlesa Puigdemonta, ktorý bojuje proti svojmu vydaniu z Nemecka na trestné stíhanie do Španielska.

Nový katalánsky premiér nemá veľa skúseností v politike



Quim Torra (55), ktorého v pondelok katalánsky parlament zvolil do funkcie regionálneho premiéra, nie je síce veľmi známym a dlhoročným politikom, ale za nezávislosť Katalánska sa zasadzuje už celé roky.

Vzdelaním je právnik. Spočiatku pôsobil ako advokát v Barcelone, od roku 1987 pracoval vo Švajčiarsku pre poisťovaciu spoločnosť Winterthur Assurances. Po 20 rokoch sa vrátil do Katalánska a začal sa venovať žurnalistike. V roku 2008 založil vlastné vydavateľstvo A Contra Vent, pričom sa dostal do povedomia verejnosti vydávaním článkov katalánskych novinárov z 20. rokov 20. storočia.

V roku 2012 bol vymenovaný za riaditeľa kultúrnej ustanovizne El Born Center. V roku 2015 sa tejto funkcie vzdal a stal sa riaditeľom kultúrnej revue Revista de Catalunya. V roku 2015 sa stal na niekoľko mesiacov predsedom združenia Ómnium Cultural, ktoré propaguje katalánsky jazyk a kultúru.

Torra je od roku 2011 členom Katalánskeho národného zhromaždenia (ANC), ktoré sa domáha politickej nezávislosti Katalánska.

V roku 2011 sa na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu obrátil so sťažnosťou, ktorý sa týkala nového autonómneho štatútu pre Katalánsko z roku 2006. Súd však jeho sťažnosť v roku 2012 zamietol.

Poslancom katalánskeho parlamentu sa stal v roku 2017, keď v jednom z barcelonských volebných obvodov kandidoval za koalíciu Spoločne pre Katalánsko (JxCat).

Quim Torra sa stal kandidátom na funkciu premiéra minulý týždeň, a to na návrh bývalého predsedu katalánskej vlády Carlesa Puigdemonta. Pre mnohých odporcov nezávislosti Katalánska je preto Torra len figúrkou v rukách Puigdemonta, ktorý chce takto získať čas, kým sa bude môcť vrátiť do Španielska a prípadne aj k moci.