Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Kazachstan popiera, že by ho zasiahla epidémia neznámeho zápalu pľúc

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

O novej chorobe píše vyhlásenie čínskeho veľvyslanectva v Kazachstane, ktorá obsahuje varovanie Číňanom žijúcim v tejto streodázijskej krajine.

Nursultan 10. júla (TASR) - Kazachstan popiera, že ho zasiahla epidémia "neznámeho zápalu pľúc", ktorá je potenciálne smrteľnejší než nový druh koronavírusu. Informovala o tom vo štvrtok americká spravodajská stanica CNN.

O novej chorobe píše vyhlásenie čínskeho veľvyslanectva v Kazachstane, ktorá obsahuje varovanie Číňanom žijúcim v tejto streodázijskej krajine. Podľa správy nový zápal pľúc zabil už viac ako 1700 ľudí.

"Kazašské ministerstvo zdravotníctva a ďalšie úrady pracujú na komparatívnej štúdií, ale dosiaľ sa im nepodarilo prísť na povahu tej zápalovej infekcie," píše sa vo vyhlásení veľvyslanectva, podľa ktorého nové prípady nákazy pribúdajú od polovice júna v celom Kazachstane. Úrady údajne zaznamenávajú stovky nových prípadov denne.

Kazašský rezort zdravotníctva potvrdil výskyt "neznámeho infekčného zápalu pľúc neznámeho pôvodu". Poprel však, že ide o novú alebo neznámu epidémiu.

"V odpovedi na tieto správy Ministerstvo zdravotnícka Kazašskej republiky vyhlasuje, že tieto informácie nie sú v súlade s realitou," uvádza stanovisko ministerstva.

Podľa čínskeho veľvyslanectva Kazachstan zaznamenal najviac nových prípadov v Atyrauskej, Aktobskej a Šymkentskej oblasti.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí požiadalo Kazachstan o viac informácií.