Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

USA: Kevin McCarthy má v boji o post predsedu Snemovne neistú podporu

Kevin McCarthy hovorí s novinármi, vo Washingtone v utorok 3. januára 2023. Foto: TASR/AP

McCarthy zastupuje Kaliforniu a vyhovel už niekoľkým požiadavkám konzervatívnej časti svojej strany.

Washington 3. januára (TASR) - Novozložená Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu si na utorkovom zasadnutí bude voliť nového predsedu. O tento post sa usiluje republikán Kevin McCarthy, nie je však isté, či získa potrebnú podporu. TASR o tom informuje na základe správ agentúry DPA a stanice CNN.

McCarthy potrebuje podporu 218 členov Snemovne, píše CNN. Republikáni získali v novembrových doplňujúcich voľbách väčšinu a v Snemovni reprezentantov (dolnej komore Kongresu USA) im patrí 222 zo 435 kresiel. Piati členovia strany však oznámili, že McCarthyho nepodporia a približne desiatka ďalších svoju podporu zvažuje, píše CNN.

McCarthy zastupuje Kaliforniu a vyhovel už niekoľkým požiadavkám konzervatívnej časti svojej strany. Či to bude stačiť na zvolenie, však nie je jasné. On sám si však dôveruje, že bude zvolený, píše CNN.

Ak McCarthy nezíska potrebnú podporu v prvom kole hlasovania, môže nasledovať viacero ďalších kôl, čo sa naposledy stalo v roku 1923, pripomína CNN.

Novozložený Kongres zasadne v utorok o 12.00 h miestneho času (18.00 h SEČ), píše DPA. Predseda snemovne reprezentantov je tretím najvyššie postaveným predstaviteľom USA po prezidentovi a viceprezidentovi. Od roku 2019 bola predsedníčkou Snemovne Nancy Pelosiová, ktorá sa už neuchádza o znovuzvolenie.

Američania 8. novembra rozhodovali o zložení 435-člennej Snemovne reprezentantov, v Senáte si volili 35 z celkového počtu 100 senátorov a vo viacerých štátoch sa konali aj voľby guvernérov a ďalších volených úradníkov.