Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Našli sa telá dvoch pilotov amerického lietadla, po ďalšom sa pátra

Vrak vojenského tankovacieho lietadla, ktoré sa zrútilo v Kirzgizsku. Foto: TASR/AP

Miesto havárie leží približne 80 kilometrov západne od Biškeku, hlavného mesta stredoázijského Kirgizska.

Moskva 4. mája (TASR) - Telá dvoch amerických pilotov vojenského tankovacieho lietadla, ktoré sa v piatok zrútilo v Kirgizsku, záchranári už našli a po treťom členovi posádky ešte pátrajú.

Oznámil to dnes kirgizský minister pre mimoriadne situácie Kubatbek Boronov, citovaný miestnou tlačovou agentúrou Akipress.

Očití svedkovia havárie uvádzajú, že stroj explodoval v povetrí počas búrky. Jeho trosky sú roztrúsené v okruhu vyše kilometra od miesta pádu.

Niektorí záchranári, všíma si agentúra DPA, prečesávajú lokalitu i na koňoch. Miesto havárie leží približne 80 kilometrov západne od Biškeku, hlavného mesta stredoázijského Kirgizska.

V tejto bývalej sovietskej republike sa nachádza americká vojenská základňa Manas, zabezpečujúca dopĺňanie pohonných hmôt lietadlám americkej armády v rámci ich operačného pôsobenia nad Afganistanom.

Washington zároveň využíva Manas aj ako hlavný dopravný a logistický uzol pri preprave materiálu a posíl pre jednotky bojujúce v Afganistane.

Dohoda o prenájme, podpísaná v roku 2009 s termínom vypršania platnosti v roku 2014, definuje Manas ako základňu a prepravné stredisko.

K nehode lietadla armády USA došlo len štyri dni po tom, čo v Afganistane havarovalo americké prepravné lietadlo vezúce bojové vozidlá. Zahynulo všetkých sedem členov posádky.