Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Kirgizský parlament schválil dekrét o výnimočnom stave v Biškeku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prvý pokus Žeenbekova vyhlásiť výnimočný stav sa uskutočnil 9. októbra, keď podpísal zodpovedajúci dekrét. Zákonodarcovia však neboli tri dni schopní zísť sa na schôdzi, aby dekrét schválili.

Biškek 13. októbra (TASR) - Poslanci kirgizského parlamentu schválili na utorňajšej mimoriadnej schôdzi rozhodnutie prezidenta Sooronbaja Žeenbekova vyhlásiť v hlavnom meste Biškek výnimočný stav. Bude platiť do 19. októbra, informovala agentúra TASS.

Kirgizský prezident podpísal dekrét o vyhlásení výnimočného stavu v Biškeku 12. októbra. Zákaz vychádzania platí od 22.00 h do 5.00 h.

Prvý pokus Žeenbekova vyhlásiť výnimočný stav sa uskutočnil 9. októbra, keď podpísal zodpovedajúci dekrét. Zákonodarcovia však neboli tri dni schopní zísť sa na schôdzi, aby dekrét schválili. Z tohto dôvodu musel Žeenbekov dekrét znovu podpísať.

Podľa kirgizských zákonov je výnimočný stav v platnosti tri dni aj bez schválenia parlamentom.

Po parlamentných voľbách v Kirgizsku zo 4. októbra stúpenci strán, ktoré nezískali kreslá v zákonodarnom zbore, organizovali masové nepokoje v Biškeku. Demonštranti obsadili vládne budovy a oslobodili z väzby bývalého prezidenta Almazbeka Atambajeva a niektorých ďalších politikov. Ústredná volebná komisia vyhlásila výsledky hlasovania za neplatné. Termín nových parlamentných volieb musí oznámiť do niekoľkých mesiacov, dodal TASS.