Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Klaus otvorene podporil Miloša Zemana ako prezidentského kandidáta

Český prezident Václav Klaus Foto: TASR/Pavel Neubauer

Podľa českého prezidenta Václava Klausa je Miloš Zeman z kandidátov jediným politikom.

Praha 6.októbra (TASR) - Český prezident Václav Klaus otvorene podporil bývalého premiéra Miloša Zemana ako kandidáta v januárových prezidentských voľbách, oznámil dnes spravodajský server novinky.cz.

"Prečo by som nemohol nepriamo podporiť Miloša Zemana? Ja rešpektujem politiku a pre mňa je z priehrštia dnešných kandidátov jediným politikom," vyhlásil Klaus v dnes publikovanom rozhovore pre Lidové noviny.

Zeman Klausove slová ocenil ako názor výraznej politickej osobnosti, ktorá dokáže vyjadriť podporu aj svojim názorovým oponentom.

Opačný názor má na Karla Schwarzenberga a Přemysla Sobotku

Výrazne odlišné hodnotenie si od prezidenta vyslúžil minister Karel Schwarzenberg, prezidentský kandidát vládnej strany TOP 09. Klaus podľa vlastných slov Schwarzenberga minimálne nepovažuje za českého politika.

Pozitívne slová prezident neadresoval ani kandidátovi ODS Přemyslovi Sobotkovi a podporu nevyslovil ani kandidatúre svojho tajomníka Ladislava Jakla.

Klausov výrok na adresu Zemana nie je podľa servera novinky.cz žiadnym prekvapením. Obaja muži sa totiž v posledných rokoch netajili vzájomnými politickými sympatiami.