Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

KĽDR odpálila do Japonského mora balistickú strelu stredného doletu

Ľudia sledujú archívnu snímku balistickej rakety, ktorú vystrelili Severná Kórea na železničnej stanici v Soule v utorok 2. apríla 2024. Foto: TASR/AP

K odpáleniu malo podľa juhokórejskej armády dôjsť o 06.53 h miestneho času (v pondelok 23.53 h SELČ) z okolia severokórejskej metropoly Pchjongjang.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Soul 2. apríla (TASR) – Severná Kórea odpálila v utorok ráno miestneho času smerom na Japonské more balistickú strelu zrejme stredného doletu. Oznámila to juhokórejská armáda. Následne správu potvrdilo aj Japonsko. TASR o tom informuje na základe agentúr Jonhap a AFP.

K odpáleniu malo podľa juhokórejskej armády dôjsť o 06.53 h miestneho času (v pondelok 23.53 h SELČ) z okolia severokórejskej metropoly Pchjongjang. Balistická strela dopadla podľa japonského ministerstva obrany do mora za hranicami japonskej výlučnej ekonomickej zóny.

Ide už o tretie odpálenie balistických striel KĽDR v tomto roku. Pri prvom izolovaný komunistický režim 14. januára otestoval balistickú raketu stredného doletu na tuhé palivo, nesúcu hypersonickú bojovú hlavicu. Pri druhom vystrelil v marci niekoľko balistických rakiet krátkeho doletu do Japonského mora.

Severokórejský vodca Kim Čong-un okrem toho pred zhruba dvoma týždňami dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny, ktoré zahŕňali aj "super-veľké viacnásobné raketomety".