Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Klimatickí aktivisti plánujú v Berlíne viaceré protesty

Nemeckí klimatickí aktivisti, archívne foto. Foto: TASR/AP

Ďalšie protestné akcie budú prebiehať na viacerých miestach v Nemecku súbežne s celosvetovými demonštráciami.

Berlín 11. apríla (TASR) - Hnutie klimatických aktivistov Piatky za budúcnosť (Fridays For Future) chce navýšiť povedomie o ochrane klímy počas nešpecifikovanej umeleckej udalosti, ktorá sa uskutoční koncom budúceho týždňa v nemeckej metropole Berlín. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Ďalšie protestné akcie budú prebiehať na viacerých miestach v Nemecku súbežne s celosvetovými demonštráciami.

"Tentokrát sa v Berlíne nesnažíme zmobilizovať masy ľudí, ale pripraviť pôdu pre vedu ako súčasť našej akcie," informovalo hnutie v Berlíne. Aktivisti dodali, že toto ich rozhodnutie je zámerné, keďže Európa sa spomedzi všetkých kontinentov otepľuje najrýchlejšie a popieranie klimatických zmien a téma revitalizácie klimatických podmienok sa v Európe stupňujú v politickej aj verejnej sfére.

Hnutie zároveň označilo nadchádzajúce voľby do Európskeho parlamentu (EP)za "klimatické" a pripomenulo, že Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) označil nedostatočnú ochranu klímy za porušenie ľudských práv.

"Naša kampaň oslovuje ľudí, aby sa nebáli použiť svoj hlas a naliehali na politikov, ktorých činy dokážu ovplyvniť najvážnejšiu existenčnú krízu v histórii ľudstva," uviedli aktivisti.

Zároveň varovali pred oslabením nemeckého zákona o ochrane klímy. O novej verzii zákona sa medzi stranami nemeckej vládnej koalície stále diskutuje, pripomína DPA.