Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Koaličné rokovania v Rakúsku pokračujú. Verejnosť informujú málo

Rakúsky minister zahraničných vecí a líder Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) Sebastian Kurz. Foto: TASR/AP

Spokojnosť s doterajším priebehom koaličných rokovaní vyjadril v pondelok v Bruseli úradujúci šéf rakúskej diplomacie a predseda Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) Sebastian Kurz.

Viedeň 16. novembra (TASR) - Už okolo troch týždňov trvajú koaličné rokovania rakúskych ľudovcov z ÖVP a slobodných z FPÖ, avšak verejnosť vie o ich aktuálnom stave len minimum.

Na verejnosť preniklo málo informácií, ešte menej z nich však potvrdili oficiálne zdroje.

Médiá opakovane informovali o výrokoch aktérov rokovaní vyzdvihujúcich dobrú, príjemnú atmosféru inak "tvrdých" rozhovorov. Na konkrétne podrobnosti o stave rokovaní však tak novinári, ako aj voliči čakajú zatiaľ až na malé výnimky márne, pripomenul verejnoprávny rakúsky rozhlas ORF.

Ľudovci a slobodní dokonca doteraz rezignovali aj na komentovanie mediálnych informácií o dosiahnutí údajného konsenzu v časti otázok alebo naopak o údajnej nedohode o inej časti otázok.

Spokojnosť s doterajším priebehom koaličných rokovaní vyjadril v pondelok v Bruseli úradujúci šéf rakúskej diplomacie a predseda Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) Sebastian Kurz.

Podľa vtedajšieho vyjadrenia nechcel predpovedať, kedy a či sa rokovania ukončia. Začali sa však dobre a prebiehajú takisto dobre, zdôraznil.

Kurz, ktorý je na základe víťazstva ľudovcov v predčasných parlamentných voľbách z 15. októbra poverený zostavením budúcej vlády Rakúska, pripomenul, že sa uskutočnili viaceré kolá rokovaní za účasti lídrov oboch strán, ako aj zasadnutia na úrovni odborných skupín. Tie pokračujú aj naďalej, avšak bez priebežného zverejňovania informácií, čo vedie čoraz častejšie k šíreniu fám, špekulácií a nepotvrdených informácií.