Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Kolumbijská vláda a partizáni z ELN obnovili mierové rokovania

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na rozhovoroch sa zúčastnili aj predstavitelia Brazílie, Čile, Kuby. Mexika, Nórska a Venezuely.

Mexiko 5. decembra (TASR) - Kolumbijská vláda a partizáni z Národnej oslobodzovacej armády (ELN) začali v pondelok v Mexiku piate kolo mierových rokovaní. TASR správu prevzala v utorok z agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na mexické ministerstvo zahraničných vecí.

"Veríme, že s vôľou oboch strán a podporou zo strany medzinárodného spoločenstva toto kolo rokovaní v našej krajine otvorí cesty na dosiahnutie konečného a trváceho riešenia konfliktu," uviedlo vo vyhlásení kolumbijské ministerstvo zahraničných vecí.

Mexiko podľa svojich vyjadrení v týchto rokovaniach očakáva otvorenie ciest na dosiahnutie konečného a trváceho riešenia. Na rozhovoroch sa zúčastnili aj predstavitelia Brazílie, Čile, Kuby. Mexika, Nórska a Venezuely.

Kolumbiu už viac než 50 rokov sužuje ozbrojený konflikt medzi vládnou armádou a rôznymi skupinami ľavicových partizánov, pravicových polovojenských jednotiek a obchodníkov s drogami. Konflikt si vyžiadal už približne 220.000 obetí na životoch a milióny ľudí boli vnútorne vysídlené.

Bezpečnostná situácia v Kolumbii sa zlepšila v roku 2016, keď vláda uzavrela mier s povstaleckou organizáciou Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC). Niektoré časti krajiny sú však ešte stále pod kontrolou ďalších povstaleckých skupín či zločineckých organizácií, píše DPA.

Kolumbijská vláda a ELN sa v júni tohto roka dohodli na šesťmesačnom prímerí, ktoré vstúpilo do platnosti začiatkom augusta.