Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Kolumbijský exprezident označil svoje stíhanie za politicky motivované

Na archívnej snímke kolumbijský exprezident Álvaro Uribe. Foto: TASR/AP

Uribe bol prezidentom v rokoch 2002 až 2010 a podľa prokuratúry ovplyvňoval svedkov, aby popreli jeho účasť v týchto skupinách.

Bogota 10. apríla (TASR) - Kolumbijský exprezident Álvaro Uribe v stredu označil rozhodnutie kolumbijskej prokuratúry o jeho súdnom stíhaní za politicky motivované. Má sa zodpovedať z ovplyvňovania svedkov a procesného podvodu. TASR informuje podľa agentúr AP a AFP a webovej stránky denníka El País.

Prokuratúra v utorok oznámila, že Uribeho postaví pred súd pre podozrenie z väzieb na krajne pravicovú polovojenskú organizáciu, ktorá sa zapojila do ozbrojeného konfliktu v Kolumbii.

Uribe bol prezidentom v rokoch 2002 až 2010 a podľa prokuratúry ovplyvňoval svedkov, aby popreli jeho účasť v týchto skupinách. Ich cieľom bol boj proti ľavicovým partizánom, ale obchodovali aj s drogami a vraždili svojich odporcov.

Exprezident vo videu na sociálnych sieťach spochybňuje nezávislosť prokuratúry a najvyššieho súdu.

"Tento proces je uskutočňovaný z dôvodu politických domnienok, osobných nepriateľstiev, politických pômst, bez dôkazov, ktoré umožňujú potvrdiť, že som sa usiloval podplácať svedkov či klamať súdnictvo," povedal.

Uribe bude prvým kolumbijským exprezidentom, ktorý bude postavený pred súd. Termín doteraz nebol určený.

Hrozí mu trest odňatia slobody na 12 rokov v prípade podplácania svedkov a v prípade usvedčenia z procesného podvodu osem rokov. Vyšetrovanie voči nemu bolo spustené v roku 2018. Prokuratúra sa počas predchádzajúcich vlád dvakrát pokúsila prípad uzavrieť a tvrdila, že sa jej nepodarilo potvrdiť jeho trestnú zodpovednosť.

Prípad dostal nový impulz v marci, keď do funkcie nastúpila nová generálna prokurátorka Luz Adriana Camargová. Vymenoval ju ľavicový prezident Gustavo Petro, ktorý je Uribeho dlhoročným politickým protivníkom.