Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Komory: Staronovým prezidentom sa stal Azali Assoumani

Na archívnej snímke z 2é. novembra 2023 komorský prezident Azali Assoumani vystupuje s prejavom na podujatí v Berlíne. Foto: TASR - AP

Assoumani zvíťazil už v prvom kole hlasovania, ktoré je všeobecne považované za sporné vzhľadom na obvinenia z podvodov, ktoré staronový prezident odmietol.

Moroni 17. januára (TASR) - Komorský prezident a bývalý vodca prevratu Azali Assoumani sa v utorok stal opätovným víťazom volieb hlavy štátu v tomto ostrovnom africkom štáte. TASR správu prevzala v stredu z tlačovej agentúry AFP.

Assoumani zvíťazil už v prvom kole hlasovania, ktoré je všeobecne považované za sporné vzhľadom na obvinenia z podvodov, ktoré staronový prezident odmietol. Podľa oficiálnych volebných výsledkov získal 63 percent hlasov.

Víťazstvo 65-ročného Assoumaniho nad piatimi opozičnými vyzývateľmi sa všeobecne očakávalo, ale zdá sa, že nevyvolalo veľké nadšenie; podľa oficiálnych výsledkov sa na voľbách zúčastnilo len 16,3 percenta z 340-tisícovej voličskej základne.

Ak komorský najvyšší súd v nedeľu výsledok potvrdí, Assoumani - súčasný predseda Africkej únie (AÚ) - sa ujme už tretieho prezidentského mandátu za sebou a bude vládnuť do roku 2029. Od získania nezávislosti od Francúzska zažili Komory už viac než 20 prevratov.

Opozícia ešte pred zverejnením oficiálnych výsledkov volieb, odsúdila to, čo označila za "falšovanie hlasovacích lístkov a podvody", ako aj násilnosti, ktoré podľa nej hlasovanie sprevádzali. Medzinárodní pozorovatelia ale oznámili, že podľa ich názoru voľby prebehli v "pokoji a mieri".

Assoumani, bývalý náčelník generálneho štábu a plukovník, sa dostal k moci počas prevratu v roku 1999. V roku 2002 odstúpil z funkcie vojenského vládcu a zvíťazil v prezidentských voľbách v novovytvorenom Komorskom zväze, ktorý sa skladá z troch poloautonómnych ostrovov.

V roku 2006 neochotne odovzdal moc civilistom na základe novej ústavy, ktorá zaviedla rotujúce predsedníctvo medzi troma ostrovmi únie. V roku 2016 opäť vyhral voľby, ktoré však boli sprevádzané násilím a nezrovnalosťami.

Assoumani je kritikmi obviňovaný z autoritárstva. Jeho úhlavný rival, exprezident Ahmed Abdallah Sambi, bol odsúdený na doživotie za vlastizradu za údajné predávanie pasov.