Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Zakladateľ komunizmu Karol Marx sa narodil pred 195 rokmi

Foto:

Karol Marx sa narodil v nemeckom meste Trier 5. mája 1818 v rodine úspešného židovského právnika. Tvorca klasickej podoby teórie komunizmu zomrel v londýnskom exile vo veku 64 rokov.

Trier/Bratislava 4. mája (TASR) - O zakladateľovi vedeckého komunizmu Karolovi Marxovi sa zvykne hovorievať, že filozofiu vyštudoval v Nemecku, politiku odkukal vo Francúzsku a ekonomické vedy analyzoval vo Veľkej Británii. V nedeľu 5. mája si pripomenieme 195. výročie jeho narodenia.

Internacionálne, ako Marxova výzva Proletári všetkých zemí, spojte sa!, boli aj ulice v londýnskej štvrti Soho (Veľká Británia), v ktorej našiel po revolučnom roku 1848 Marx svoje útočisko a kde strávil viac než polovicu života. Marxova londýnska adresa bola Dean Street 28. Býval tu s Jenny Westfalovou, slúžkou Lenchen a deťmi.

Odtiaľ to mal peši blízko aj do knižnice Britského múzea, ktorá bola jeho pracovňou. Karol Marx by dnes ale svoju milovanú študovňu sotva spoznal, jej dvoranu architekti presvetlili a namiesto tichej akademickej elity, by tu už stretol davy hlučných turistov. Marx tu sedával a svojim ťažko čitateľným rukopisom predpovedal, že riadenie britského priemyslu - a raz i celého sveta - prevezmú komunisti.

Manifest Komunistickej strany, ktorý začína strašidlom obchádzajúcim Európu, dokončil ešte v Bruseli (Belgicko). Marx tam býval od roku 1845 a narodila sa mu tam jeho druhá dcéra a syn. Do Bruselu prišiel, keď ho v januári 1845 vyhnali z Paríža (Francúzsko). S výnimkou krátkej návštevy Londýna v novembri 1847, Marx neopustil Brusel ani na chvíľu, venoval sa štúdiu a rozpracovaniu svojej komunistickej idey.

Čoskoro po dokončení Manifestu ho však vyhnali aj z Bruselu. Svojim článkom, zverejneným v istých bruselských novinách, totiž urazil belgickú kráľovnú. Podrobil ju ostrej kritike za to, že viaceré zlaté predmety v hodnote vtedajších 50.000 frankov venovala istému kostolu, pričom lepšie by podľa neho urobila, keby ich dala chudobným.

Busta Karla Marxa vo východonemeckom meste Chemnitz.
Foto: FOTO TASR/AP
Karol Marx sa narodil v nemeckom meste Trier 5. mája 1818 v rodine úspešného židovského právnika, ktorý neskôr konvertoval na protestantskú vieru. Študoval právo v Bonne, Berlíne a Jene. Počas štúdia sa zoznámil s učením nemeckých filozofov Georga Wilhelma Friedricha Hegela a Ludwiga Andreasa Feuerbacha. Po krátkom pôsobení v nemeckom periodiku našiel aj s manželkou exil vo vtedajšom centre radikalizmu vo Francúzsku v Paríži. Potom žil v belgickom Bruseli, kde sa utužili jeho vzťahy s Fridrichom Engelsom, s ktorým ho spájalo blízke priateľstvo a spolupráca po celé nasledujúce roky. Engels ho podporoval aj finančne.

Tvorca klasickej podoby teórie komunizmu Karol Marx zomrel v londýnskom exile 14. marca 1883 vo veku 64 rokov. Pochovali ho na cintoríne v štvrti Highgate.

Zakladateľ komunizmu Karol Marx sa pred časom stal najväčším mysliteľom nášho milénia. Vyplynulo to z výsledkov internetového prieskumu verejnej mienky, ktorý zorganizovala britská rozhlasová stanica BBC ešte v roku 1999 medzi poslucháčmi, ktorí komunizmus zjavne nezažili. Marx v hlasovaní predbehol dokonca aj autora teórie relativity Alberta Einsteina i otca evolučnej teórie Charlesa Darwina.