Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Kongo ohlásilo po 25 mesiacoch koniec epidémie osýpok

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Epidémiu osýpok v Kongu sa podarilo zdolať vďaka rozsiahlemu očkovaniu miliónov detí.

Kinshasa 25. augusta (TASR) - Konžská demokratická republika (KDR) ohlásila v utorok koniec 25-mesačnej epidémie osýpok, ktorá si vyžiadala životy viac ako 7000 detí mladších ako päť rokov. Informovala o tom agentúra AFP.

"Za posledný mesiac môžeme povedať, že epidémia bola z celého nášho územia eliminovaná," povedal na tlačovej konferencii minister zdravotníctva Eteni Longondo. "Môžeme povedať, že osýpky (v KDR) už neexistujú," dodal.

Epidémiu osýpok v Kongu sa podarilo zdolať vďaka rozsiahlemu očkovaniu miliónov detí. Longondo dodal, že vakcinácia bude pokračovať aj naďalej, aby sa zabránilo tomu, že sa osýpky do krajiny vrátia.

Prvé prípady v rámci epidémie osýpok v KDR sa objavili v júni 2018. Do januára 2020 registrovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) viac ako 335.000 osôb s podozrením na nákazu; 6362 prípadov z nich bolo smrteľných.

Osýpky patria medzi mimoriadne nákazlivé ochorenia, ktoré postihuje najmä deti. Spôsobujú časté komplikácie, ako napríklad slepotu, hnačku, zápaly priedušiek, pľúc i centrálneho nervového systému, ktoré môžu byť aj smrteľné. Najúčinnejším preventívnym opatrením proti nim je očkovanie.

KDR ohlásilo 25. júna koniec epidémie eboly, ktorej podľahlo 2287 ľudí.