Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Kontrola potvrdila vážne zlyhania vo väzení, kde zomrel J. Epstein

Na archívnej snímke metropolitné nápravné centrum v New Yorku. Foto: TASR/AP

Podľa správy si 13 zamestnancov nesplnilo povinnosti a vo väzení zistila "početné a vážne zlyhania". Epstein (66) vo väzení čakal na súdny proces pre federálne obvinenia z kupliarstva.

Washington 28. júna (TASR) - Vážne zlyhania vo väzení v New Yorku poskytli súdenému sexuálnemu delikventovi Jeffreymu Epsteinovi príležitosť vziať si život. Vyplýva to zo správy dozorného orgánu amerického ministerstva spravodlivosti. TASR informuje podľa agentúry DPA a BBC.

Správa odmietla akékoľvek podozrenia, že Epsteinova smrť bola niečo iné ako samovražda. Uvádza však, že dozorcovia ho nekontrolovali, ani neprehľadali jeho celu. Podľa správy si 13 zamestnancov nesplnilo povinnosti a vo väzení zistila "početné a vážne zlyhania". Epstein (66) vo väzení čakal na súdny proces pre federálne obvinenia z kupliarstva.

Generálny inšpektor ministerstva spravodlivosti zistil, že dozorcovia neskôr sfalšovali záznamy, aby zakryli svoje previnenia.

V 120-stranovej správe sa uvádza, že napriek predchádzajúcemu pokusu o samovraždu Epsteinovi nepridelili spolubývajúceho a umožnili mu prístup k posteľnej bielizni, ktorú použil pri samovražde.

V správe sa tiež uvádza, že monitorovacie kamery na chodbe pri jeho cele nefungovali, a preto neexistuje videozáznam dverí z noci, keď zomrel. Epsteina našli obeseného ráno o 6.30, pričom od 22.40 predchádzajúceho večera ho nikto nekontroloval.

"Kombinácia nedbanlivosti, zlého správania a úplných zlyhaní pri výkone práce... prispela k prostrediu, v ktorom bol pravdepodobne jeden z najznámejších väzňov vo väzbe nesledovaný a sám vo svojej cele," povedal Michael Horowitz, generálny inšpektor ministerstva spravodlivosti.

Bývalý úspešný finančník mal kontakty na mnoho celosvetovo vplyvných a známych ľudí. Za pedofilné trestné činy si v roku 2008 na Floride odpykal 13 mesiacov väzenia. V roku 2019 ho opäť zatkli a vo väzení čakal na súdny proces pre obvinenia z obchodovania s neplnoletými dievčatami a zo založenia zločineckej siete.