Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Krajiny EÚ sa zhodli na vesmírnej stratégii pre bezpečnosť a obranu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rada ministrov pripomenula dlhodobý záväzok EÚ dodržiavať medzinárodné právo a hodnoty a hlavné zásady vypracované v rámci Organizácie Spojených národov.

Brusel 14. novembra (TASR) - Ministri obrany EÚ v utorok v Bruseli schválili závery o prvej vesmírnej stratégii EÚ pre bezpečnosť a obranu. Informuje o tom spravodajca TASR.

Rada ministrov pripomenula dlhodobý záväzok EÚ dodržiavať medzinárodné právo a hodnoty a hlavné zásady vypracované v rámci Organizácie Spojených národov. Zároveň opätovne potvrdila pripravenosť členských štátov EÚ pokračovať v práci na stanovení noriem, pravidiel a zásad zodpovedného správania sa v celom rozsahu v rámci vesmírnych aktivít.

Ministri vo svojom stanovisku zdôraznili "strategickú povahu" vesmíru a potrebu, aby EÚ ako globálna vesmírna veľmoc riešila súčasné a nadchádzajúce bezpečnostné výzvy spojené s nedávnym zintenzívnením nezodpovedného a nepriateľského správania sa v oblasti vesmíru.

Nová stratégia, ktorú ministri odobrili, sa zameriava na viacero opatrení. Navrhuje zvýšiť pochopenie EÚ pre vesmírne hrozby prostredníctvom každoročnej utajovanej analýzy a posilnenia vojenských a civilných spravodajských služieb o vesmírnej bezpečnosti. Týka sa zvýšenia odolnosti a ochrany vesmírnych systémov a služieb, pričom sa uznáva zámer Európskej komisie navrhnúť vesmírny zákon EÚ.

Odobrená stratégia navrhuje lepšie reagovať na vesmírne hrozby prostredníctvom adresnejších informácií o vesmíre a špeciálneho súboru nástrojov pre spoločné reakcie EÚ. Má za cieľ zlepšiť využívanie vesmíru na bezpečnostné a obranné účely účinnejším začlenením vesmírneho rozmeru do plánovania a vedenia misií a operácií spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky. K tomu patrí aj posilnenie Satelitného centra EÚ (EU SatCen) a rozvoj vesmírnych služieb pre vládne využitie na úrovni EÚ.

Ministri obrany opätovne potvrdili záväzok EÚ riešiť výzvy spojené s využívaním vesmíru na základe medzinárodnej spolupráce a to aj prostredníctvom nových dialógov o vesmírnej bezpečnosti.







(spravodajca TASR Jaromír Novak)