Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Kráľovná Alžbeta II. navštívila Severné Írsko

Kráľovna Alžbeta II. na oficiálnej návšteve v Enniskillen, Severné Írsko Foto: TASR/AP

Stredajšie stretnutie kráľovnej s terajším severoírskym vicepremiérom Martinom McGuinnessom bude ďalším symbolom pokroku v mierovom procese v provincii.

Enniskillen 26. júna (TASR) - Britská kráľovná Alžbeta II. pricestovala dnes na dvojdňovú návštevu Severného Írska, na ktorej sa po prvý raz stretne s bývalým popredným predstaviteľom Írskej republikánskej armády (IRA).

Stredajšie stretnutie kráľovnej s terajším severoírskym vicepremiérom Martinom McGuinnessom, s ktorým si podá ruku, bude ďalším symbolom pokroku v mierovom procese v provincii. McGuinness označil donedávna ešte nemysliteľnú schôdzku s britskou panovníčkou za dôležitý krok k zmiereniu svojich írskych nacionalistov s probritskými unionistami.

Prvou zastávkou Alžbety II. a jej manžela princa Philipa v Severnom Írsku je mesto Enniskillen, kde IRA pri jednom z najhorších bombových útokov počas troch desaťročí konfliktu v regióne v roku 1987 zabila 11 protestantských civilistov. V meste by sa mala stretnúť s príbuznými obetí a navštíviť susediace katedrály protestantov a katolíkov.

Celosvetové pobúrenie nad útokom v Enniskillene podnietilo McGuinnessa a ďalších veliteľov IRA k tomu, aby začali skúmať možnosti mieru s Britániou.

IRA ukončila ozbrojený boj proti britskej vláde v roku 1998, menšie odštiepenecké skupiny však naďalej útočili na britské ciele. Súvisiace obavy o bezpečnosť bránili kráľovnej verejne oznámiť cesty do Severného Írska pred samotným príchodom. Terajšia návšteva Alžbety II. je tak prvou vopred oznámenou od vypuknutia násilia v provincii v 60. rokoch. Oficiálne sa koná v rámci osláv jej diamantového jubilea - 60. výročia nástupu na trón.

Britská panovníčka sa dosiaľ nikdy nestretla s popredným predstaviteľom dnes už nefungujúcej IRA, ktorá v roku 1979 zabila jej príbuzného Lorda Mountbattena, ani jej politického krídla Sinn Féin. Strana ešte vlani odmietla pozvanie na podujatia s kráľovnou počas jej historickej návštevy Írska, tentoraz však schôdzku schválila.